Migratia moldovenilor in atentia internationalei Socialiste

La sfirsitul saptaminii trecute, la Chisinau s-a desfasurat sedinta Comitetului pentru migratie al Internationalei Socialiste, la care s-a discutat despre „Migratia Est-Vest”. intrunirea a fost organizata de partidele Social-Democrat si Democrat din R. Moldova si i-a intrunit deopotriva pe mai multi reprezentanti ai partidelor membre ale Internationalei Socialiste din Turcia, Ucraina, Rominia, Grecia, Franta, Mexic s.a. si reprezentanti ai societatii civile de la noi.

Conferinta a avut ca scop examinarea problemelor migratiei din intreaga lume, dar si formularea unor solutii pentru a stopa exodul masiv al moldovenilor, dar si traficul de fiinte umane. Eduar Musuc, reprezentantul PSDM, a venit cu citeva propuneri. El s-a referit la eforturile pe care trebuie sa le depuna R. Moldova pentru a-si legaliza cetatenii aflati la munca peste hotare. De asemenea, el a spus ca, la moment, guvernul nu are o politica migrationala adecvata, referindu-se indeosebi la crearea unor conditii de trai mai bune pentru cei ramasi acasa.

La lucrarile Comitetului pentru migratie de la Chisinau a participat si Luis Ayala, secretarul general al Internationalei Socialiste, care a spus ca, prin Asambleea generala, va incerca la 15 septembrie, la New York, sa plaseze aceasta problema pe agenda Natiunilor Unite. Dupa ce le-a sugerat politicienilor moldoveni ca doreste sa asculte de la ei cum rezolva R. Moldova aceasta problema – „Migratia Est-Vest” -, secretarul general al Internationalei Socialiste a mentionat: „Cu fortele politice din R. Moldova, vrem sa construim o Europa noua, sa gasim si alte posibilitati ca, impreuna cu dvs., sa facem ceva pentru a diminua acest flagel”.

Presedintele Comitetului pentru migratie al Internationalei Socialiste, Amalia Garcia, a specificat ca trebuie sa existe o alta atitudine fata de migranti, care, in marea lor majoritate, isi parasesc tara pentru ca n-au alte optiuni la ei acasa, dar ei contribuie atit in economia tarilor de origine, cit si in cea a tarilor in care sosesc. „Trebuie sa ne intereseze modul in care vor fi tratati. Nu-mi place sa folosesc cuvintul ilegali, pentru ca ei se duc din tara lor de bastina cu dorinta de a lucra, iar ilegal te duce cu gindul la criminalitate”, a adaugat Amalia Garcia.

Dupa discursurile invitatilor straini, Dumitru Diacov, liderul PD, le-a explicat colegilor cum a aparut acest fenomen in RM. „Au fost presiuni extraordinare pentru populatia R. Moldova (in cei 15 ani de independenta – n.r.). Una dintre cauzele care au favorizat aparitia acestui fenomen e faptul ca R. Moldova este o tara agricola. Odata cu implimentarea metodelor noi in agricultura, mai multi oameni n-au avut ce face si au plecat sa-si caute locuri de munca”. Diacov le-a mai spus invitatilor ca si presedintele republicii este ingrijorat de aceasta situatie, ca recomandarile conferintei vor fi in atentia lui.  // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.