Milioane pentru Oleg

„MoldConstruct Market”, firma lui Oleg Voronin, fiul preşedintelui, se va căpătui cu încă câteva zeci de milioane de dolari în acest an. Aceasta a câştigat în martie curent tenderul pentru construcţia Complexului „Coliseum Palace”, primul ansamblu de locuinţe „premium class” din R. Moldova. Deşi procuratura afirmă că familia Voronin nu are nimic cu această firmă, Oleg Voronin este trecut ca economist în statele de personal ale acesteia.

„MoldConstruct Market”, firma fiului iubit al preşedintelui Voronin, se va mai căpătui cu încă câteva zeci de milioane de dolari în acest an. Bine cunoscuta companie, de numele căreia sunt legate lucrările de construcţie şi reparaţie de la principalele instituţii din stat, a câştigat acum câteva luni tenderul pentru construirea Complexului „Coliseum Palace”, primul ansamblu de locuinţe „premium class” din R. Moldova. Chiar dacă la tenderul organizat au participat mai multe companii de construcţii din R. Moldova, din China şi din Turcia, întreprinderea moldo-americană „Coliseum Palace”, cea care a comandat construcţia, a desemnat învingătoare compania care i-a plătit până şi semafoarele de lângă casa lui Oleg Voronin.

Conturi la „FinComBank”

Potrivit proiectului, viitoarea construcţie care urmează a fi edificată în sectorul Râşcani al capitalei, la intersecţia străzilor N. Dimo şi M. Costin, pe o suprafaţă de mai bine de un hectar, are un deviz estimativ de circa 40 de milioane de dolari. Sumă din care cea mai mare parte va ajunge în conturile firmei „MoldConstruct Market”, firma despre care se spune că aparţine fiului preşedintelui Vladimir Voronin şi care, în martie curent, a câştigat tenderul pentru executarea lucrărilor de construcţie la cele două edificii care vor constitui complexul de lux „Coliseum Palace”. De altfel, conturile „MoldConstruct Market”-ului sunt deschise la „FinComBank”, banca la care preşedinte al Consiliului de administraţie este acelaşi Oleg Voronin şi la care taică-său, Vladimir Voronin, deţine valori mobiliare de aproape şapte milioane de lei. La tenderul organizat de întreprinderea moldo-americană „Coliseum Palace” au participat cinci companii de construcţie din R. Moldova, Turcia şi China. „MoldConstruct-ul” a câştigat însă, după cum afirmă managerii de la „Coliseum Palace”, pentru că a avut „referinţe mai bune”.

Antreprenor general din bani publici

„MoldConstruct Market”, firma în spatele căreia se află fiul preşedintelui, a câştigat pe parcursul celor aproape şase ani de existenţă mai multe tendere pentru executarea unor lucrări de construcţie şi reparaţie la mai multe obiective finanţate din bani publici, precum tronsonul de cale ferată Cahul–Giurgiuleşti, reşedinţa prezidenţială de la Condriţa, complexul Holercani. Aceeaşi companie a executat reparaţia capitala a Parlamentului, Guvernului, Preşedinţiei, hotelului „Codru”, Palatului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei. Numele „MoldConstruct Market” a figurat şi în istoria reconstrucţiei complexului memorial „Gloria Militară”. Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, tenderul pentru efectuarea lucrărilor de la memorial a fost câştigat iniţial anume de această companie care, ulterior, din cauza unor neînţelegeri, a renunţat la lucrări. Tot „MoldConstruct Market” a comandat şi instalarea unui semafor (dirijat prin telecomandă – n. r.) la intersecţia din apropierea casei în care locuieşte fiul preşedintelui. După cum scria JURNALUL acum două luni, pentru acest moft al lui Oleg firma a fost „nevoită” să plătească aproximativ 500 de mii de lei.

Fiul preşedintelui e doar economist

Cu toate acestea, oricât de incredibil ar părea, fiul preşedintelui nu este decât un simplu economist la „MoldConstruct” (!). În informaţia cu privire la membrii consiliului, organului executiv, vicepreşedintelui şi contabilului-şef al „FinComBank” pentru trimestrul IV al anului 2007, Oleg Voronin este prezentat ca fiind economist la „MoldConstruct Market”, ocupând această funcţie de la înfiinţarea companiei. Această informaţie însă i-a scăpat Procuraturii Generale care, acum două săptămâni, răspunzând la o interpelare făcută de deputata Vitalia Pavlicenco, menţiona că „nu au fost stabilite informaţii sau date privind afilierea directă sau indirectă a acestei întreprinderi la familia preşedintelui Voronin, compania „MoldConstruct Market” avându-i ca fondatori pe Angela Şcerbina, Dumitru Tatar şi Anatolie Koval”. Procuratura nu a observat nici faptul că directorul adjunct al firmei de construcţie, Alexandru Sisterov, este şi vicepreşedinte al Consiliului de administraţie al „FinComBank”-ului.

Dubiile Vitaliei Pavlicenco

În răspunsul la aceeaşi interpelare a deputatei Pavlicenco, care punea la îndoială intenţiile nobile ale companiei „Coliseum Palace”, bănuind că ea va fi sursa de finanţare „a planului clanului Voronin şi a campaniei electorale a comuniştilor”, Procuratura Generală menţiona că toate acţiunile legate de construcţia Complexului „Coliseum Palace” sunt legale. Nu negăm acest lucru, dar cum se explică faptul că, deşi tenderul în urma căruia „MoldConstruct Market” a devenit antreprenor general a fost organizat în martie curent, lucrările de construcţie la apartamentele de lux au început, după cum ne-a comunicat un manager al companiei moldo-americane, încă în octombrie anul trecut? Am solicitat un răspuns la această întrebare de la directorul „Coliseum Palace”, Vitalie Şubă. Acesta însă a refuzat să vorbească, spunând că îşi rezervă dreptul ne răspunde după ce va citi articolul. (Mariana Raţă) // JURNAL de Chişinău

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.