Ministerul Agriculturii propune revitalizarea sectorului zootehnic

Potrivit proiectului strategiei de dezvoltare a sectorului agroalimentar pentru perioada anilor 2006-2015, elaborat de specialistii Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare (MAIA), politica de revitalizare a sectorului zootehnic pentru urmatorii 10 ani va fi orientata spre crearea unui sistem de unitati economice mici si mijlocii, bazate majoritatea pe proprietatea privata.

Proiectul strategiei propune crearea structurilor noi de producere a laptelui si a carnii in baza proprietatii private pentru consolidarea in baza lor a septelului de animale. Se preconizeaza a obtine dezvoltarea raselor noi de animale si pasari de inalta productivitate, competitive atit pe piata interna, cit si pe cea externa. Veriga principala a sferei de productie din sectorul zootehnic urmeaza sa o constituie gospodaria taraneasca (de fermier), bazata pe proprietatea privata, cu o ferma de productie-marfa a laptelui si a carnii, asigurata cu 18-20 hectare de pamint agricol si tehnica pentru prelucrarea pamintului si ingrijirea animalelor. Fiind plasate in apropierea satelor, acestea ferme (6-7 pentru fiecare sat) vor servi drept centre locale de concentrare a producerii de produse animaliere. Proiectul propune, totodata, perfectionarea sistemului de subventionare a producatorilor agricoli autohtoni din sectorul zootehnic, din partea statului, in vederea facilitarii activitatii lor.

Specialistii MAIA sustin ca in perioada de reforma, cu exceptia aviculturii, toate ramurile sectorului zootehnic au avut de suferit. Astfel, septelul de bovine s-a redus in comparatie cu sfirsitul anilor ‘80 de 3,4 ori, cel de porcine – de 5,1 ori, iar cel de ovine si caprine – cu 42 la suta. Totodata, s-a redus ponderea volumului de comercializare a produselor animaliere, din care cauza „Republica Moldova a devenit deja un mare importator de animale vii si produse animale”. Din punct de vedere calitativ, majoritatea produselor animaliere din sectorul individual de producere nu corespund standardelor nationale si celor ale Uniunii Europene. // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare