Ieri, miniștrii de Externe din trei state europene au încheiat o vizită oficială comună la Chișinău. Ministrul de externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, al Regatului Suediei Carl Bildt și al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, William Hague și-au exprimat toată încrederea că Republica Moldova parcurge cu succes calea spre integrarea europeană.
Diplomați europeni, mulțumiți de înaintarea Republicii Moldova spre UE
Miniştrii de Externe ai Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, William Hague, al Poloniei, Radosław Sikorski şi al Regatului Suediei, Carl Bildt, aflați în vizită oficială la Chișinău, şi-au exprimat susţinerea faţă de parcursul european al ţării noastre şi au menţionat că depun toate eforturile pentru ca la toamnă Republica Moldova să pună ştampila pe Acordul de Asociere.
Ministrul de Externe al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, William Hague a menționat că vizita sa la Chișinău este un semnal de sprijin acordat în procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. „Noi sprijinim programul de reforme inițiat de Guvernului Republicii Moldova. Este un program ambițios. Important este ca toate domeniile să lucreze în conformitate cu norma legală”, a specificat acesta.
De asemenea, el a menționat că Republica Moldova este cu mult înainte de celelalte țări-membre ale Parteneriatului Estic, la capitolul implementarea condițiilor de semnare a Acordului de Asociere și a subliniat că, pentru Uniunea Europeană, este important ca Republica Moldova să continue să acționeze în acest ritm. „Este necesar să coordonăm eforturile pentru a înregistra un succes al Republicii Moldova, în cadrul negocierilor cu Uniunea Europeană”, a adăugat el.
Ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski a reiterat sprijinul UE în semnarea Acordului de Asociere. „Prima dată când am vizitat Republica Moldova, vă aflați în perioada după turbulențele stradale. Sincer credeam că vă îndreptați spre un viitor de stat ratat. Acum, Republica Moldova se mișcă cu pași siguri spre aderarea la Uniunea Europeană. Acum negociem un Acord ambițios. Republica Moldova a realizat cele mai rapide progrese în comparație cu toate celelalte state incluse în Parteneriatul Estic. Ne apropiem de final. Eu sunt încrezător că la Summit-ul de la Vilnius vom pune ștampila de aprobare pentru această apropiere cu UE”, a afirmat ministrul de externe al Poloniei.
Totodată, oficialul a subliniat că Republica Moldova a demonstrat capacitate și efort asiduu în realizarea condiţionalităţilor Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize. „Vom lucra pentru ca la Summitul de la Vilnius să elaborăm mecanismul legal optimal pentru a urgenta procesul de aderare al Republicii Moldova la familia europeană”, a mai spus el.
La rândul său, Carl Bildt, ministru de Externe al Suediei a confirmat sprijinul Uniunii Europene și a menționat progresele pe care țara noastră le-a înregistrat. „Vreau să vă felicit cu aceste progrese. Sperăm că veți menține această orientare strategică a politicilor D-voastră ca să cimentați același succes. Pot să vă promitem că noi o să facem tot posibilul să urgentăm ratificarea acestui Acord. Este un semnal bun”, a declarat oficialul.
La fel, el a subliniat că Republica Moldova este lider în cadrul Parteneriatului Estic, iar pentru UE este semnificativ faptul de a transmite un exemplu de succes al Parteneriatului Estic altor țări din afara comunității europene. El a relevat schimbarea începută odată cu momentul când se anunțau începuturile negocierilor RM-UE. „Nu erau timpuri ușoare, după care lucrurile s-au stabilizat. Acum sunteți primii potrivit graficului. Promitem că vom face tot posibilul pentru a grăbi ratificarea”.
„Eforturile” Chișinăului și „războiul” din AIE
Prim-ministrul Vlad Filat a menționat că această vizită este una foarte importantă și care pune în evidență sprijinul acordat țării noastre pe calea integrării europene. „Vreau să exprim apreciere și mulțumire pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova de Marea Britanie, Polonia și Suedia în realizarea priorităților agendei europene, care are ca și finalitate modernizarea și europenizarea țării noastre. Această vizită demonstrează prietenia și solidaritatea de care dați dovadă, dar care ne face și pe noi responsabili în activitatea de guvernare”, a spus premierul.
Referindu-se la Acordul de Asociere RM-UE, premierul a spus că Republica Moldova are așteptări mari de la semnarea acestui Acord, precizând că depune „toate eforturile” pentru ca acest document să fie semnat la Summitul de la Vilnius care va avea loc în toamna anului curent. „Am primit mesaje de încurajare din partea oficialilor UE privind perspectiva promițătoare de semnare a Acordului de Asociere. Următoare etapă este cea mai importantă, care ține de finalizarea acestor negocieri. În calitatea de Prim-ministru voi face tot posibilul ca să completăm acest proces”, a conchis Vlad Filat.
În timp ce premierul își exprimă speranțe de semnare a Acordurilor cu UE, președintele Parlamentului Marian Lupu a reiterat în repetat rânduri că dacă nu se reuşeşte soluţionarea acestei crize politice, riscul ce ţine de proiectele privind parcursul european al Republicii Moldova este inevitabil. Potrivit lui, ar fi fost emise semnale de nesemnare a Acordurilor cu UE în anul curent. „Adevăratele motivele de ieşire şi de distrugere a AIE sunt altele. Diplomaţia sa (n.r. a premierului) nu s-a isprăvit ca la Vilnius să fie semnate Acordul de asociere şi cel de liber schimb. În cel mai bun caz, ele vor fi doar parafate”, a spus Marian Lupu recent, în cadrul unui briefing de presă.
Scepticismul lui Leancă
Ministrul de Externe de la Chișinău, Iurie Leancă, admite faptul că Republica Moldova ar putea să nu semneze în noiembrie la Summitul de la Vilnius Acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Acesta susține că ar putea exista probleme de ordin tehnic, și nu din cauza situații tensionate din cadrul Alianței pentru Integrare Europeană. „După încheierea negocierilor, pasul următor va fi parafarea acestui document. Semnarea sau nesemmnarea lui la Vilnius merge dincolo de voinţa politică. Este o procedură lungă în timp şi am putea să nu reuşim. Nu este vorba despre probleme de ordin politic, ci despre una de ordin tehnic. UE nu este ceva simplu, fiecare actor trebuie să ia o decizie vizavi de ţara noastră", a declarat Leancă.
Totodată, Leancă spune că există îngrijorări și în privința vânătorii de la Pădurea Domnească, iar „felul în care au acţionat demnnitarii noştri i-a pus pe gânduri pe partenerii noştri externi”. „Anul acesta este unul crucial pentru R. Moldova şi clasa politică trebuie să găsească o soluţie pentru a reformata această Alianţă dar fără a fi schimbat obiectivul. Avem timp până în toamna anului curent să eliminăm carenţele pe care le mai avem la MAI, Procuratură şi la Ministerul Justiţiei”, a conchis șeful diplomației de la Chișinău.