Ministrul Bâtca: Autoritățile nu pot valorifica capacitatea localităților dacă nu există voință socială

Moldova este un stat cu oameni gospodari, dar cu un nivel ridicat de sărăcie comparativ cu țările europene, iar pentru restabilirea mediului rural este nevoie și de implicarea și participarea oamenilor de la sate care pot promova multiple idei inovatoare, declară ministrul dezvoltării regionale şi construcţiilor, Vasile Bâtca, într-un interviu pentru IPN. În opinia lui, țara noastră trebuie să examineze multiplele exemple externe, analizând punctele forte și oportunitățile oferite de acestea.

“Nu mai puțin importantă este și implicarea populației și munca în comun cu oamenii din întreaga țară. Dezvoltarea localităților nu poate fi realizată fără participarea activă a cetățenilor, care pot promova multiple idei inovatoare, iar autoritățile de diferite nivele nu pot valorifica capacitățile localităților, dacă nu există voință socială”, afirmă Bâtca cu referire la realizarea obiectivelor stabilite în strategiile naționale care trebuie să fie realizate prin analiza și implementarea inițiativelor locale.

Potrivit ministrului dezvoltării regionale şi construcţiilor, în prezent instituția pe care o conduce își dorește să pună accentual pe revigorarea mediului rural – fie că vorbim de meșteșugurile tradiționale, de promovarea turismului rural, de frumusețea tradițiilor noastre populare. “Bineînțeles, aceste valori sunt evidențiate și prin activitățile planificate și implementate cu suportul Ministerului Culturii și cu cel al autorităților locale – prin multiplele festivaluri, evenimente culturale cu impact”, a subliniat Bâtca.

Referitor la exemplul de la care trebuie să se inspire Republica Moldova, ministrul a spus că fiecare țară și-a construit propriile modele, reieșind din realitățile la zi, iar țara noastră poate examina multiplele exemple externe, analizând punctele forte și oportunitățile oferite de anumite modele, reușind să evite problemele întâlnite de țările care au implementat modelele respective.

“Principalele elemente care urmează a fi luate în calcul la identificarea unui model optim de guvernare sunt: specificul agrar al țării, organizarea teritorial-administrativă a țării, descentralizarea serviciilor publice și capacitățile inovatoare existente. Nu în ultimul rând, este important ca ceea ce dorim să dezvoltăm, să se bazeze pe reguli clare de joc și, desigur, cu aplicarea de tehnologii moderne, care sunt abundente în societatea actuală”, a specificat oficialul.

În contextul aniversării a 25-a a independenţei Republicii Moldova, Vasile Bâtca afirmă că soarta țării noastre este ireversibil legată de cea a marii familii europene, iar acest lucru va juca un rol hotărâtor în modernizarea ei. În opinia ministrului, reușitele vor fi și la noi, ceea ce ne va permite ca și comunitățile noastre să se apropie cât mai mult de standarde de viață europene.

Țările UE sunt exemple de urmat în promovarea dezvoltării la nivel local. Există povești de mare succes în multe țări europene, în care în 10 sau 20 de ani regiuni altădată sărace ori rămase în urmă au fost transformate în bine prin investiții în infrastructură, în micile ferme țărănești, în mica industrie locală, în educație și cultură”, a conchis Vasile Bâtca.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.