De Cătălina Gromov
Cînd a participat la cea de-a 3-a Reuniune a Grupului pentru Acţiune Europeană a Republicii Moldova, ministrul afacerilor externe al României Teodor Baconschi a subliniat că este foarte impresionat de activitatea Alianței pentru Integrare Europeana prin faptul că a mișcat ceva în țara noastră.
„După un an de la preluarea guvernării de către AIE, sunt deosebit de impresionat de paşii importanţi întreprinşi de Republica Moldova în relaţia cu UE. Avem în faţă o guvernare pro-europeană dincolo de retorică, angajată ferm în direcţia aprofundării dialogului structurat cu UE, către integrarea europeană şi transformarea societăţii. Guvernarea democratică a preluat ţara într-o situaţie dificilă, atât din punct de vedere economic, cât şi social, însă graţie perseverenţei şi unităţii partidelor din AIE, situaţia economică a început să se redreseze, iar efectele crizei au fost simţitor diminuate”, a mai menționat ministrul Afacerilor Externe.
Teodor Baconschi a arătat că relaţia Bucureşti-Chişinău „este specială iar România va continua să ofere susţinerea fermă pentru parcursul european al Republicii Moldova”.
„Este necesară continuarea reformelor cu aceeaşi determinare şi în perioada care urmează, orice succes al Republicii Moldova fiind relevant pentru relaţia cu instituţiile de la Bruxelles, care apreciază angajamentul şi profesionalismul evoluţiei AIE”, a evidenţiat ministrul Baconschi.
Ministrul Baconschi a reafirmat convingerea că sprijinul pentru împlinirea destinului european al Republicii Moldova poate fi eficientizat prin oferirea unei perspective similare statelor din Balcanii de Vest şi Republicii Moldova.
La aceeași reuniune, comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan Fule, a accentuat importanţa menţinerii ritmului accelerat de reforme în Republica Moldova şi a exprimat aprecierea pentru eforturile făcute de forţele politice pro-europene în acest sens.
“Suntem aici cu toţii prieteni ai Republicii Moldova şi am venit astăzi aici pentru că sunteţi cel mai dinamic partener, o dovadă a succesului Parteneriatului Estic şi a succesului forţelor politice pro-europene. Am reuşit să dovedim că în relaţia cu UE şi partenerii europeni – bazată pe principiile unui stat de drept, democraţie şi drepturi fundamentale – se pot face progrese substanţiale într-un interval de timp foarte scurt”, a specificat comisarul Fule.
Întrevederea a vut loc la 30 septembrie, organizată la Chișinău, cu ocazia celei de-a treia Reuniune a Grupului pentru Acţiune Europeană a Republicii Moldova. La reuniune au fost reprezentate toate statele membre UE, la nivel de ministru, secretar de stat sau ambasador, precum şi comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan Fule.
În cadrul reuniunii a fost subliniată importanţa continuării reformelor şi s-a insistat pe semnificaţia proceselor referitoare la negocierile pentru Acordul de Asociere, evoluţia dialogului privind vizele şi a negocierile pentru Acordul Cuprinzător şi Aprofundat de liber-schimb.
Grupul pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova este o iniţiativă a României, la care s-a raliat şi Franţa, lansată la 25 ianuarie 2010, şi are ca obiectiv principal sprijinirea noului proces democratic de la Chişinău, o coordonare şi un dialog real şi consistent între Grup şi autorităţile Republicii Moldova şi, pe de altă parte, o informare constantă între membrii săi. Se doreşte a fi un cadru eficient pentru reunirea eforturilor statelor membre UE interesate de promovarea democratizării şi apropierii Republicii Moldova de standardele şi valorile europene. Grupul este o structură informală, deschisă tuturor statelor membre UE, care şi-a confirmat utilitatea în ceea ce priveşte sprijinirea eforturilor de democratizare, reformă şi apropiere de standardele şi valorile europene ale statului vecin.
Reuniunea de la Chişinău din 30 septembrie este cea de-a treia, precedentele fiind organizate la 25 ianuarie 2010, la Bruxelles şi 14 iunie 2010, la Luxemburg.