Un editorial la tema intensificarii consultarilor pe marginea problematicii transnistrene publica Moldova Suverana.
In contextul in care conflictul transnistrean a generat noi speculatii referitoare la acceptarea de catre partea moldoveneasca a unui plan al Moscovei, care ar legifera prezenta militara rusa in regiunea de est a R. Moldova, ministrul Reintegrarii Vasili Sova a declarat, in cadrul seminarului „Dialoguri transnistrene”, organizat in perioada 8-10 februarie la Vadul lui Voda de catre Asociatia pentru Politica Externa, ca „partea moldoveneasca pledeaza pentru neutralitatea R. Moldova si demilitarizarea regiunii transnistrene”, aceasta presupunand, dupa Sova, retragerea militara rusa din estul tarii noastre pana la organizarea alegerilor in parlamentul comun al Moldovei reintregite.
„RM nu are nevoie de garantii politice externe ale statutului de neutralitate”, dar ar avea nevoie „de recunoasterea internationala a neutralitatii sale, de o atitudine deschisa si plina de respect fata de optiunea constitutionala a poporului moldovenesc din partea Federatiei Ruse, Ucrainei, Uniunii Europene si SUA” scrie editorialistul, citandu-l pe presedintele Vladimir Voronin, care a declarat cele de mai sus la Conferinta pentru securitate de la Munchen.
In contextul in care Chisinaul „este gata sa recunoasca proprietatile din Transnistria, indiferent ale cui sunt acestea”, iar aceasta nu va raspunde pozitiv, RM este gata „sa implementeze unilateral un sir de masuri, pentru a imbunatati situatia populatiei de pe ambele maluri”.
„Cand va fi deblocat procesul de negocieri, intrerupt cu doi ani in urma, deocamdata nimeni nu cunoaste. Chisinaul insista asupra reluarii tratativelor in format „5+2”, in timp ce Tiraspolul conditioneaza revenirea la negocieri, formuland diferite pretentii”, scrie, in final, editorialistul de la Moldova Suverana. // DECA-Press
Moldova Suverana: Pozitia Chisinaului privind reglementarea transnistreana ramane neschimbata
Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.