Furnizarea gazelor naturale tuturor consumatorilor din Republica Moldova este, actualmente, continuă. Despre aceasta a anunțat cu puțin timp în urmă SA „Moldovagaz” într-un comunicat de presă. Potrivit responsabililor de la întreprindere, la momentul de față sistemele de distribuţie şi transport din ţară funcţionează în regim obişnuit.
Federația Rusă a oprit azi furnizarea gazelor către Ucraina, din cauza facturilor neplătite. După ce ultimatumul impus Kievului în vederea plăţii unei datorii în valoare totală de 4,5 miliarde de dolari a expirat la ora 6.00 GMT (9.00, ora Republicii Moldova), “Gazprom, în virtutea contractului în vigoare, a trecut Naftogaz la un sistem de preplată pentru livrări de gaze”, a anunţat grupul rus.
“Nicio plată aferentă lunii iunie nu a fost efectuată. Începând din această zi (luni), societatea ucraineană mai primeşte doar volumele pe care le va fi plătit”, a adăugat grupul, fără să precizeze care sunt consecinţele imediate.
În aceeași ordine de idei, solicitat de Moldova.ORG, expertul IDIS Viitorul, Ion Munteanu, e de părere că conflictul gazului dintre Ucraina și Federația Rusă ar putea afecta și întreprinderile moldovenești, în special cele din sectorul agroalimentar și construcții, care au ca principală sursă de energie utilizată în procesul de producție gazele naturale.
Ion Munteanu a menționat că pentru a suplini necesarul de gaze naturale, în lipsa celor furnizate de Gazprom, Republica Moldova poate să apeleze la rezervele de gaze ucrainești, așa cum s-a procedat și în 2009, iar întreprinderile care au posibilitatea să substituie gazele naturale cu cărbune sau păcură pot face acest lucru pentru a evita un eventual impact.