„Monitorul Oficial” pierde acte oficiale?

Autor: Raisa LOZINSCHI

„Monitorul Oficial” (MO) al R. Moldova refuză să publice decizia Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) prin care, la 31 iulie curent, Vlad Ţurcanu a fost numit în funcţia de preşedinte al Consiliului. În aceeaşi şedinţă, fostul preşedinte al CCA, Corneliu Mihalache, fusese demis cu cinci voturi din nouă. Deşi decizia a fost dusă la MO împreună cu alte trei decizii ale CCA, ultimele fiind publicate la scurt timp, cea despre numirea noului preşedinte se lasă „aşteptată”. Şefii de la MO ridică din umeri spunând că n-au văzut o asemenea decizie (!), iar activitatea CCA este acum practic paralizată.

Vlad Ţurcanu a mers, ieri, personal şi a mai dus o dată la MO decizia respectivă atât în variantă electronică, cât şi originalul în scris cu toate semnăturile, ca să nu mai „dispară”. Asta după ce şefii de la MO i-au spus că n-au văzut în viaţa lor aşa decizie (!). Valeriu Reniţă, directorul Agenţiei „Moldpres”, de care aparţine „Monitorul Oficial”, i-a spus lui Ţurcanu că directorul MO, Semion Ropot, e responsabil, iar Ropot i-a spus, la rândul lui, că n-a văzut asemenea decizie. I-am căutat şi noi pe cei doi responsabili, dar n-au fost de găsit.

O să fie publicată vineri?

„La 3 august, curent, secretarul CCA, Constantin Bârcă, în care am mare încredere, a dus la pachet toate cele patru hotărâri adoptate în şedinţa CCA din 31 iulie. Faţă de el, operatoarea de la MO a introdus în computer varianta electronică şi a recepţionat originalele în scris ale tuturor celor patru decizii. La 10 august, au fost publicate trei decizii din cele patru, adică fără cea privind alegerea noului preşedinte al CCA. Pe parcursul lunii august, am trimis două scrisori la MO şi am cerut explicaţii, dar nu am primit niciun răspuns. De data asta, vinerea viitoare, ar trebui să fie publicată decizia respectivă”, calculează Vlad Ţurcanu, invocând Legea cu privire la MO care spune clar: MO trebuie să publice în termen de şapte zile documentele oficiale care i se remit.

„Voi cere revotarea”

Acum, activitatea CCA este practic paralizată. Asta pentru că, de jure, Vlad Ţurcanu nu are drept de semnătură, deşi a fost ales în funcţie de membrii CCA, iar preşedintele demis de aceiaşi membri, Corneliu Mihalache, mai poate semna din punct de vedere juridic (!). Schimbarea situaţiei depinde de publicarea deciziei cu scandal în MO. „Asta îi convine, probabil, lui Mihalache”, acuză Ţurcanu. Solicitat de JURNAL, Mihalache a declarat că publicarea sau nepublicarea acestei decizii în MO nu schimbă nimic, deşi anterior anunţa că aşteaptă şi el să apară în MO ca s-o atace în judecată. „Dacă organizăm în septembrie o nouă şedinţă CCA, am să cer revotarea tuturor deciziilor din 31 iulie, pentru că atunci au fost votate ilegal. Cel puţin trei membri au dreptul să solicite aşa ceva. Dacă am să reuşesc să adun cinci voturi pentru a mă susţine în funcţia de preşedinte, am să rămân eu preşedinte, dacă nu – Ţurcanu o să fie”, ne-a spus Mihalache.

Votul de blam

JURNAL a scris în câteva rânduri despre şedinţa de pomină de la CCA când fostului preşedinte al Consiliului, anterior redactor-şef la publicaţia Uniunii tineretului comunist, i-a fost acordat un vot de blam pentru „tăinuirea unor acte oficiale venite pe adresa CCA” şi pentru „prestaţia publică proastă a acestuia, în special în plenul Parlamentului”, când acesta a prezentat raportul de activitate al CCA. Mihalache a spus după demiterea sa că e vorba de un scenariu pregătit din timp de anumite forţe politice, lăsând să se înţeleagă că e vorba de PPCD, fapt negat de Vlad Ţurcanu. // Jurnal de Chisinau

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.