Montis: Micul trafic de frontiera este util pentru cetateni

Seful Delegatiei Comisiei Europene, ambasadorul Cezare de Montis, considera ca micul trafic la frontiera Uniunii Europene ar fi un ceva util pentru cetateni.

Intrebat de reporterul Agentiei DECA-press despre pozitia Uniunii Europene vizavi de conditionarea de catre ministrul moldovean de Externe a semnarii Conventiei privind micul trafic la frontiera cu Romania, ambasadorul Cezare de Montis a declarat ca, „din experienta in cazul Serbiei si Ucrainei, acest acord este folositor pentru cetateni, insa, asa cum semnarea documentului reprezinta o alegere libera, doar Republica Moldova poate sa decida”.

Conventia privind micul trafic la frontiera propus de guvernul de la Bucuresti este un document, semnarea caruia ar permite cetatenilor moldoveni din raionale de la frontiera moldo-romana sa circule fara viza pe teritoriul statului roman in perimetrul de pana la 50 de kilometri de la granita moldo-romana.

Executivul de la Chisinau conditioneaza insa semnarea Conventiei, declarand ca va accepta Conventia doar in cazul in care Bucurestiul va semna Tratatul de baza si cel de frontiera intre cele doua tari.

Romania nu accepta conditia pusa de Chisinau, invocand ca nu exista nici un temei juridico-tehnic pentru semnarea simultana a celor doua documente. Asta deoarece primul stabileste conditiile de circulatie simplificata a cetatenilor, iar cel de-al doilea este menit sa reglementeze aspectele tehnice la hotar.

De asemenea, Ministerul de Externe de la Chisinau a cerut Bucurestiului sa accepte ca toti moldovenii, inclusiv cei din Transnistria, sa beneficieze de prevederile Conventiei, aceasta insa, potrivit unui purtator de cuvant al Comisiei Europene, nu este posibil.

Deputatii din opozitie au calificat atitudinea Guvernului de la Chisinau drept un truc electoral si ameninta cu proteste. Alianta „Moldova Noastra” si Partidul Liberal Democrat din Moldova au adresat in acest sens petitii catre premierul Zinaida Greceanai si catre ministrul moldovean de Externe, Andrei Stratan, petitiile fiind semnate de catre 13 mii de cetateni moldoveni.

Negocierile privind Tratatul privind frontiera de stat dintre Romania si Moldova au fost recent initiate, dar nu s-a ajuns pana la moment la un consens intre cele doua parti.//DECA-press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.