Muntele dacilor din centrul Turciei

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Curioşii din lumea întreagă, ce caută locuri sacre în Turcia, găsesc indicatori pentru muntele sacru „Nemrut Dagi”.

Dar puţini dintre ei ştiu că acest munte sacru reprezintă de fapt, rămăşiţele sau urmele dacilor pe teritoriul Turciei de astăzi.

„Nemrut Dagi” este de fapt o pronunţie aglutinantă pentru „Nemuritorii dagi” sau dahi, sau daci, fiindcă în esenţă înseamnă acelaşi lucru. Influenţa triburilor dacice este dată nu numai de denumirea muntelui dar şi de imagini şi sculpturi care imită portul şi fizicul strămoşilor noştri, prezente pe cele două terase ale muntelui sacru.

Drumul până la muntele sacru nu se poate face decât înfruntând rafale de zăpadă, poticnindu-te printre stânci şi lăsându-te biciuit de vântul cu ace de gheaţă. Este motivul pentru care foarte puţini oameni se încumetă să urce până aici. Cei care încearcă, totuşi, în momentul în care ajung deasupra norilor, la mai mult de două mii de metri altitudine, au o viziune care-ţi taie răsuflarea: ca prin farmec, cerul se limpezeşte, căpătând o nuanţă de un albastru unic.

Muntele „Nemrut Dagi” de fapt reprezintă un sanctuar-mormânt al „commagenilor” închinat regelui Antioh.
Istoria spune că regatul Commagene era situat la graniţa Imperiului Seleucid, care a urmat imperiului extins de Alexandru Macedon până în Anatolia, şi la graniţa Imperiul Part, al dahilor. „Commagenii” erau neamuri bune cu dahii, dar şi cu grecii, cu care se înrudiseră prin căsătorii dinastice. De la aceştia din urmă au moştenit arta construcţiilor grandioase. În anul 80 î.Hr., guvernatorul de Commagene a declarat independenţă micului regat şi nu mult după aceea dahul Mitradate I (adică cel „dat de Mitra”, zeul solar al dahilor din Cappadocia, Partia, Armenia) s-a încoronat rege. Capitala regatului era Arsameia. Mitradate a murit în 64 i.Hr, fiind urmat la tron de fiul său, Antioh, care a domnit 26 de ani, căruia şi i s-a închinat sanctuarul din „Nemrut Dagi”.

Interesant cât de departe au ajuns strămoşii noştri şi câte popoare şi neamuri noi s-au format în baza triburilor dacice.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.