A murit scriitorul Nicolae Esinencu

Prozatorul și dramaturgul Nicolae Esinencu s-a stins astăzi din viaţă la vârsta de 76 de ani. El a intrat în comă în urmă cu trei săptămâni, în urma unui atac cerebral.

Nicolae Esinencu a fost desemnat Maestru al culturii Moldovei şi a fost laureat al premiului Uniunii Scriitorilor, deţinătorul Premiului de Stat, a fost Cavaler al Ordinului Republicii.

S-a născut pe 13 ianuarie 1940, în Chițcanii Vechi, raionul Teleneşti. A absolvit Cursurile Superioare de Literatură de pe lângă Institutul de Literatură Universală “M. Gorki” din Moscova ( 1973).

A fost redactor la Editura “Lumina”, secretar, apoi consilier al Uniunii Scriitorilor din Moldova (din 1989). A editat proză, poezie și dramaturgie.

Nicolae Esinencu este cunoscut cititorilor noștri de la volumul său de debut “Antene” (1968), urmat de cărțile de poezie “Sens” (1969), “Dealuri” (1974), “Copilul teribil” (1979), “Stai să-ți mai spun” (1983), “Cuvinte de chemat fetele” (1986), precum și de volumele de proză “Sacla” (1968), “Portocala” (1970), “Toi” (1972), “Era vremea să iubim” (1977) ș.a. Semnează piesele “Grand prix”, “Tabachera”, “Fumoarul”, “Oameni de paie”, “SRL Moldovanul”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.