Interviu cu fostul vicepreședinte al fostului partid Alianța Moldova Noastră, Natalia Ciobanu, actualul vicepreședinte al Partidului Acțiunea Democratică.
În 2010 aţi devenit împreună cu Victor Guzun, vicepreşedinte al Partidului Alianţa Moldova Noastră, atunci declaraţi că această alegere înseamnă reformarea partidului. Ce s-a întâmplat totuşi cu reforma dacă AMN a dispărut de pe scena politică moldovenească?
Trebuie să ţinem cont de unele realităţi. Procesul intern de reformă demarase într-adevăr dar … AMN nu activa sub un glob de sticlă. Nu cred că mai este deja un secret pentru nimeni faptul că forţe politice externe partidului au contribuit major la dipariţia partidului. Ce forţe ? E de ajuns să privim şi să înţelegem care a fost partidul care a profitat din plin de această dispariţie.
Atunci când a fost lichidat partidul nu aţi fost printre oamenii care s-ar fi opus acestui lucru. Credeţi că ar fi putut fi salvat acel partid. Dacă da, cum ?
Nu am fost printre cei care s-au opus public, dar intern am facut-o cât am reuşit, foştii mei colegi ştiu asta. Desigur a fost o veste tristă, dar sunt momente când trebuie să înţelegi că unele lucruri sunt ireversibile şi nu are rost să pierzi energie încercând să opreşti inevitabilul. S-au opus atunci multe nume grele din partid, dar fără efect, după cum vedeţi. Am optat atunci să îmi concentrez mai bine eforturile pentru a căuta alternative care să asigure continuitate la ce a foat AMN. Să caut continuitate pentru idealurile AMN. Şi cred că am reuşit.
De ce nu aţi rămas în PLDM, dar ați decis să aderaţi la PAD?
Tocmai din motivele expuse mai sus. Înţelegeam atunci că în urma fuzionării AMN este ameninţat cu dispariţia iar membrii acestui partid cu marginalizarea. PAD a fost practic locul în care am găsit exact oamenii care puteau garanta integritatea şi forţa necesară pentru a începe reconstrucţia clasei politice.
Recent doi foşti fruntaşi AMN, Alexandru Oleinic şi Valeriu Cosarciuc au devenit conducătorii unui nou partid, PPRM, cum priviţi acest proiect politic şi este posibil să colaboraţi pe viitor cu foştii dvs colegi?
Liderii de care vorbiţi sunt oameni foarte capabili şi mă bucur că am avut ocazia să muncesc alături de ei. Din câte înţeleg ei se poziţioneză la moment pe alt eşicher politic şi prin urmare nu poate fi vorba de concurenţă. Desigur PAD rămâne deschis pentru discuţii şi colaborări cu alte forţe politice dacă această colaborare poate genera un beneficiu real pentru cetăţeni.
În ce relaţii vă aflaţi cu fostul dumneavoastre şef de partid, Serafim Urechean, dar cu foştii fruntaşi AMN?
Relaţiile sunt foarte bune pentru că în cadrul AMN a fost mereu cultivat un simţ al omeniei care să ne protejeze relaţiile personale indiferent de cum decurg evoluţiile politice. Ar fi ideal ca acest spirit să se păstreze şi chiar să se multiplice în actuala clasă politică.
Cum a fost posibil ca principalul partid de opoziţie care în 2007 era al doilea după PCRM să cadă atât de mult în mai puţin de 2 ani ?
Încrederea poate prea mare în unii parteneri politici şi concurenţa neloială. Desigur se pot găsi multe explicaţii detaliate şi multe momente cheie care au contribuit dar cred ca nici o analiză nu va întoarce cursul rîului. E mult mai important să vedem cum facem un partid nou să crească cel puţin la fel de bine în următorii 2 ani.
Ce rol a jucat Veaceslav Platon în Alianţa «Moldova Noastră“, el declarând anterior că a finanţat cu foarte mulţi bani partidul?
Dumnealui are un mod original de a exprima lucrurile şi cred că este cel mai în măsură să răspundă la întrebările care îl privesc direct.
Atunci când partidele democratice au ajuns la guvernare au promis schimbarea. În opinia dvs s-a produs acest lucru sau nu?
Dumneavoastră vedeţi mare schimbare? Oamenii oare o văd? Nici eu nu o pot vedea. Desigur au fost ceva progrese la la nivel democratic, în ceea ce priveşete respectarea drepturilor omului. Din păcate în rest constatăm doar transferuri de putere şi fluxuri financiare din mâna fostei guvernări către liderii actualei alianţe de guvernare. Iar dacă acest proces este dus până la capăt, dacă o mână de oameni vor concentra puterea economică şi mediatică în mâna lor atunci va dispărea şi firava evoluţie democratică.
Din punctul dvs de vedere, Alianța pentru Integrare Europeană, este un proiect de succes sau o nouă dezamăgire în istoria Republicii Moldova?
Cred că, în concluzia celor spuse mai sus, veţi găsi răspunsul. Vreau doar să fac o precizare. AIE 1 şi AIE 2 sunt 2 guvernări diferite. Dacă prima alianţă însemna o necesitate salutabilă pentru debarcarea PCRM-ului de la guvernare, în AIE 2 formatul alianţei s-a pliat deja pe interesele financiare şi politice ale fiecărui partid component şi au transformat bunele intenţii în schimb cinic de funcţii şi influenţe.
7 aprilie 2009. Sunt 3 ani fără răspuns. Vom afla vreodată adevărul?
NU ştiu. Ăsta e răspunsul cel mai sincer cu putinţă. Dacă Republica Moldova va alege calea reformeleor autentice, dacă în următorul legislative vor fi mai multe forţe politice progresiste, atunci poate că se va reuşi cel puţin parţial să se afle adevărul. Spun parţial deoarece deja, la 3 ani, este evident că majoritatea dovezilor directe nu mai există. Rămîn mărturiile oamenilor care au fost acolo şi concluziile pe care le putem trage. Mie personal însă mi se pare mult mai important să se facă dreptate victimelor abuzurilor de la 7 aprilie şi să ne asigurăm că pe viitor nici un regim nu îşi va permite să facă cea ce a făcut PCRM în aprilie 2009.
Cum se va schimba scena politică de la Chişinău după următoarele alegeri parlamentare?
Cred cu tărie că se va schimba în bine. PCRM îşi va pierde influenţa, după cum se vede deja. Odată dispărută frica de PCRM, partidele din alianţă vor fi judecate după fapte şi evident vor fi sancţionate de cetăţeni. Iar aceste ambe realizări lasă mult loc pentru forţe politice proaspete şi pentru o concurenţă a ideilor noi şi a proiectelor sănătoase.