Natalia Miron și-a găsit drumul în lumea modei, inspirându-se din afacerea de familie și creând un material unic pentru industria textilă din Moldova. În timpul studiilor de masterat în Design Vestimentar și Textil la UTM, Natalia a explorat intens domeniul modei sustenabile, culminând cu un proiect final remarcabil – o vestă și o fustă în stil militar realizate din biomateriale, inclusiv propolis obținut din stupina familiei sale de albine.
Experimentând cu materiale bio și inovând în design, ea a dat viață unor piese unice care îmbină moda cu funcționalitatea și sustenabilitatea.
„Bucătăria de acasă mi-a servit drept laborator experimental. Am inventat un material inovativ aplicând cunoștințele de la masterat și fiind inspirată de albine și produsele lor. Propolisul a fost ingredientul de bază. Am experimentat diverse combinații, astfel că după ceva timp am obținut un material bio, foarte asemănător cu pielea, la fel de rezistent și lucios,” a explicat Natalia.
Pasiunea Nataliei pentru modă vine încă din copilărie. Într-un colț al inimii ei, ața și acul își găsesc mereu locul, păstrând amintiri vii ale primei întâlniri cu mașina de cusut moștenită de la bunica sa.
„Am descoperit pasiunea pentru cusut pe la 14 ani, când profesoara de educație tehnologică mi-a dat o carte despre procesul de croit – de la schițe până la ultimele detalii. Am citit-o din scoarță în scoarță și m-a fascinat absolut tot. Atunci am decis să folosesc pentru prima dată mașina de cusut moștenită de la bunica,” își amintește Natalia.
Inginer de profesie, Natalia și-a dedicat ultimii ani afacerii de familie – o stupină din comuna Boldurești, în inima codrilor Nisporenilor. Alături de soțul său și cei doi fii, ea îngrijește cu devotament 250 de familii de albine, continuând o tradiție transmisă din generație în generație.
În 2022, Natalia a decis să-și continue pasiunea pentru modă, înscriindu-se la masteratul în Design Vestimentar și Textil de la Universitatea Tehnică a Moldovei și ZIPHOUSE Fashion Hub. A fost nerăbdătoare să exploreze noi orizonturi, deși a durat ceva timp până să ia decizia, având în vedere că activitatea principală era la stupină.
„Mi-a luat o lună să decid dacă voi face masteratul. Credeam că este practic ireal pentru că deja mă înscrisesem la studii în învățământul dual pentru a deveni tehnician alimentar, o specialitate utilă în activitatea la stupină. Din fericire, am reușit să le fac pe ambele în paralel și nu regret deloc că mi-am urmat instinctul,” mărturisește Natalia.
Experiența masteratului a fost ca o gură de aer proaspăt pentru Natalia, oferindu-i acces la profesori de renume din țară și din străinătate, precum și la tehnologii și abordări inovatoare în designul vestimentar. Abordarea individuală a profesorilor a avut un impact semnificativ asupra ei.
„Așteptam cu nerăbdare cursurile și de fiecare dată veneam cu entuziasm și plăcerea de a afla ceva nou. Chiar dacă profesia de inginer în industria ușoară presupune unele asemănări cu cea de designer, programul m-a ajutat să-mi lărgesc orizontul. Profesorii din România și Italia au demonstrat profesionalism atât în teorie, cât și în practică,” spune Natalia.
Vă întrebați probabil unde va fi Natalia în viitor: va continua să îngrijească familiile de albine în stupina sa sau va urma pasiunea pentru designul și confecționarea hainelor?
„Mi-aș dori să creez rochii pentru femei îmbinând tehnici de coasere manuală cu cele mecanizate. Am o idee, însă rămâne de văzut dacă aceasta va deveni realitate…” spune Natalia.
Programul de masterat în Design Vestimentar și Textil de la UTM este unul special, creat în colaborare cu ZIPHOUSE Fashion Hub și susținut de Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie. Mai multe despre oferta de studiu găsiți pe ziphouse.utm.md.
Dacă ești pasionat/-ă de fashion, nu ezita să depui dosarul la Masteratul în Design Vestimentar și Textil. Admiterea pentru ciclul II la UTM are loc în perioada 22-29 iulie 2024.