NATO acuzată de declanșarea unui război în Kosovo

De Larisa Muntean/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Forţa NATO din Kosovo prin suplimentarea efectivelor sale la frontiera dintre Kosovo şi Serbia în urma unor confruntări sângeroase, creează un nou conflict în această regiune, a apreciat ambasadorul rus la Alianţa Nord-Atlantică Dmitri Rogozin, citat de presa rusă.

“Este o altă greşeală pe care NATO o face, provocând un alt conflict în Balcani”, a declarat Rogozin.

Potrivit unor martori, KFOR a mobilizat miercuri vehicule blindate, a instalat saci cu nisip şi sârmă ghimpată în jurul punctului de trecere a frontierei de la Jarinje, la aproximativ 100 de kilometri de capitala kosovară Priștina.

NATO a sporit măsurile de securitate la frontieră la o zi după confruntările din zonă, în urma cărora au fost răniţi 16 sârbi kosovari şi patru membri KFOR.

“Se pare că aceşti colegi ai mei de la NATO nu au nici o idee care ar putea fi consecinţele implicării lor în conflict”, a continuat el.

“În loc să adopte o poziţie neutră, în acord cu rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU, ei au luat partea Kosovo-Albania.

Pe scurt, NATO blochează singurul drum dintre sârbii kosovari şi Serbia. Trupele internaţionale de menţinere a păcii sunt implicate în conflictul civil din nordul regiunii”, a adăugat el.

Pe de altă parte, Rogozin a acuzat Alianţa Nord-Atlantică de faptul că nu vrea să discute situaţia din Kosovo sau să investigheze acest ultim incident.

“Se ascund în spatele unor vorbe goale”, a declarat ambasadorul rus la NATO, transmite Mediafax.

“Suntem martori ai unor minciuni sfruntate despre ce fel de măsuri au fost luate împotriva populaţiei civile din Kosovo. Ni s-a spus că sunt utilizate doar gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene.

Dar potrivit informaţiilor de la un spital, toţi răniţii au răni împuşcate. Iar doctorii din Mitroviţa s-au plâns de bombardarea ambulanţelor care transportau răniţi din zona de conflict”, a declarat Rogozin pentru Interfax.

Rusia a cerut ca NATO să formeze o comisie pentru a investiga incidentele, dar solicitarea a fost ignorată, a mai spus acesta.

De asemenea, John Laughland, un oficial de la Institutul pentru Democraţie şi Cooperare din Paris, a declarat că mobilizarea trupelor KFOR a reactivat un “conflict îngheţat”. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.