NATO nu se implica activ in solutionarea problematicii transnistrene din motive atat politice, cat si strategice

Portalul Unimedia publica un articol de analiza cu titlul „Implicatiile Summit-ului de la Bucuresti pentru Republica Moldova”, care are ca tema semnificatia recentului Summit NATO pentru viitorul geopolitic al RM.

Unimedia scrie ca Summit-ul NATO de la Bucuresti, mai putin agreat de Rusia, „ne-a dovedit inca o data ca diplomatia este o arma de nepretuit, care poate influenta si modela situatia internationala dupa bunul ei plac”.

Pentru Republica Moldova, scrie analistul de la Unimedia, „Summit-ul NATO de la Bucuresti a insemnat recunoasterea repetata pe plan international a problematicii transnistrene”, iar, in pofida intereselor Rusiei in regiune, statele membre NATO „sprijina integritatea teritoriala si suveranitatea Republicii Moldova si vor sprijini eforturile de solutionare pasnica a conflictului pornind de la aceste principii”.

In continuare, citim ca „politica NATO se poate reduce la urmatoarea expresie „ceea ce nu am reusit astazi, vom reusi maine”. Aceeasi situatie este valabila si pentru Ucraina, si Georgia, intrucat „Ucraina si mai putin Georgia nu impartasesc in totalitate valorile euro-atlantice, valori care trebuie acceptate nu doar pe foaie dar si in practica”.

Devreme ce Ucraina si Georgia „reprezinta interes si pentru Federatia Rusa, care prin prezenta sa la Summit, si-a declarat deschis nemultumirea referitor la extinderea Aliantei si acceptarea de noi membri, declaratie ce da dovada de constientizare a increderii in propriile puteri si interese”, aderarea Ucrainei si Georgiei la NATO, scrie Unimedia, „va fi perceputa drept o amenintare directa la adresa securitatii Federatiei Ruse”, care are dorinta de a reveni, in mod agresiv, la statutul de mare putere, cum era URSS-ul.

”Declaratia lui Putin privind faptul ca nu vede nicio posibilitate de incepere a unui nou razboi rece este pe cat de banala, pe atat de justificata. Rusia nu are acum puterea de a face fata unui razboi rece, iar in ceea ce priveste Alianta, este o miscare strategica, ea nu doreste o destabilizare a securitatii europene, fiind constienta de faptul ca Rusia este «o punte strategica» pentru securitate in Europa”.

Cat despre consecintele de tergiversare a procesului de aderare a Ucrainei la NATO, acest proces „ar insemna pentru R. Moldova o posibilitate de a-si formula si defini pozitiile sale referitoare la statutul Republicii si principalii vectori ai politii externe fara a fi «luata de val»”, intrucat neutralitatea despre care a vorbit, la Bucuresti, presedintele Voronin este, potrivit Unimedia, „mai mult o problema de ordin intern, care trebuie solutionata in conformitate cu decizia cetatenilor”, pentru asta trebuind „sa existe mai intai de toate o campanie de informare solida, pe care ar trebui sa o monitorizeze organizatiile din societatea civila”.

„In momentul de fata, dupa ce a fost stabilit cursul politicii de securitate internationala, R. Moldova ar trebui sa depuna un efort major in definirea si consolidarea politicii sale de securitate, astfel renuntand la politica duplicitara care afecteaza atat politica interna a statului, cat si relatiile cu statele vecine si structurile euro-atlantice”, conchide Unimedia. // DECA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.