Neaşteptat! Vlad Filat: Acţionarul VneseconomBank a primit un miliard de lei în urma jafului secolului

Ex-premierul Vlad Filat a dezvăluit astăzi pe pagina sa de Facebook anumite detalii în problema  “jafului secolului” . Potrivit unei din acestea VneseconomBank, fostul acţionar de la BEM, ar fi primit 50 de milioane de dolari (un miliard de lei) din cele 14,4 miliarde de lei acordate celor trei bănci de BNM

Aceasta în condiţiile în care, potrivit premierului,  “este stabilit prin lege ca acţionarii şi persoanele afiliate acţionarilor nu pot fi plătiţi din acel credit”.

„Ideea de a lua credit de la BEM a fost ca să nu piardă cetăţenii, adică deponenţii. Vedeţi, vă rog structura plăţilor. O să regăsiţi că cea mai mare suma a mers către bănci şi alte categorii de beneficiari”, a scris Vlad Filat în mesajul său postat pe Facebook.

Tot acolo, ex-premierul a menţionat că BEM reprezintă cea mai mare problema in “jaful secolului”, dar din suma de 13,5 miliarde, aproximativ 6 miliarde s-au dus la BEM, diferenţa – a ajuns la BSM si UNIBANK.

„Bănci private şi cu oameni care au acţionat în aceste bănci şi instituţii ale statului care nu şi-au făcut datoria ca să nu permită acest jaf. Nu se vorbeşte şi nu se face nimic în acest furt. De ce? Pentru ca cei care investighează jaful nu au niciun interes să afle adevărul. Sau poate nu au voi sa acţioneze?”, se mai arată în postarea lui Vlad Filat.

În context, ex-premierul Vlad Filat a revenit cu o singură rugăminte, către ONG-uri şi instituţiile europene – nu vrea nimic mai mult, doar un singur lucru: UN PROCES PUBLIC. Aceasta chiar dacă i se sugerează că sentinţa sa este deja dictată. „Oamenii însă au dreptul să cunoască ce se întâmplă în acest “spectacol regizat””, a scris Vlad Filat.

Mesajul integral al liderului PLDM Vlad Filat poate fi citit mai jos.

“Cu doua saptamani mai devreme, mandatul de arest pe numele meu a fost prelungit cu inca 30 de zile: cu aceleasi motive irelevante, neprobante, dar anuntate cu mult fast de procuror intr-o sedinta cu usile inchise… intr-un “proces”, care este de fapt un linsaj politic, nimic mai mult.

Se vorbeste ca sunt probe. Daca sunt, de ce nu vada si sa le auda cetatenii? Sunt sigur ca sunteti curiosi.

De ce procurorul refuza sa accepte ca acest “proces” sa fie public? Motivul este unul foarte simplu: caracterul public al sedintei ar arata oamenilor ce s-a intamplat de fapt in sistemul bancar si cine sunt adevaratii eroii.

Se tot vorbeste despre faptul ca eu influentez ancheta, fiind izolat total, fara un proces public, fara acces la presa, neavand absolut niciun instrument. Cum si cu ce sa influentez? Toti martorii acuzarii au fost deja audiati in fata judecatorilor. Pe cine si ce as mai putea eu influenta?

Tototdata, un detaliu foarte important, aproape toti martorii acuzarii au calitate procesuala fie in alte dosare, fie in dosare similare, instumentate de procuror. Toti pot fi santajati de acuzare: “Declari impotriva lui Filat, vei fi liber sau vei avea o pedeapsa mai blanda.” Despre asta procurorul nu vrea sa tina o cuvantare in fata presei? Nu vrea. Intrebati-va de ce ascunde aceasta informatie de interes public?

Revin cu o singura rugaminte, catre ong-uri si instutiile europene – nu vreau nimic mai mult, doar un singur lucru: UN PROCES PUBLIC.

Cereti acest lucru. Nu pentru mine. Mie deja mi se sugereaza ca sentinta este deja dictata. Oamenii insa au dreptul sa cunoasca ce se intampla in acest “spectacol regizat”.

Mai ales ca sunt multe detalii importante despre care nu se vorbeste in fata presei, iar eu sunt bruscat de mascati inarmati ca sa nu reusesc sa spun vreun cuvant.

Cateva mici detalii doar: BEM reprezinta cea mai mare problema in “jaful secolului”, dar din suma de 13,5 miliarde, aproximativ 6 miliarde s-au dus la BEM, diferenta – a ajuns la BSM si UNIBANK. Banci private si cu oameni care au actionat in aceste banci si institutii ale statului care nu si-au facut datoria ca sa nu permita acest jaf. Nu se vorbeste si nu se face nimic in acest furt. De ce? Pentru ca cei care investigheaza jaful nu au niciun interes sa afle adevarul. Sau poate nu au voi sa actioneze?

Aporopo, ideea de a lua credit de la BEM a fost ca sa nu piarda cetatenii, adica deponentii. Vedeti, va rog structura platilor. O sa regasiti ca cea mai mare suma a mers catre banci si alte categorii de benificiari. Cu toate ca este stabilit din prin lege ca actionarii si persoanele afiliate actionarilor nu pot fi platiti din acel credit. Vedeti ca actionarul VneseconomBank a primit 50 DE MILIOANE DE DOLARI.

Sper ca raportul Krol 2 va fi facut public, ca sa se stie ce s-a intamplat cu adevarat si nu de la cei care au participat la furt. Iar daca nu va fi publicat, nu uitati sa va intrebati de ce iar se ascunde.

* Stiu ca acest mesaj va fi catalogat ca “influentare” si voi fi tinut intemnitat in continuare, pentru ca singurele probe adevarate cu care se opereaza in acest dosar sunt mesajele plasate pe facebook.

Vlad FILAT”

Reamintim că Vlad Filat a fost reţinut pe 15 octombrie 2015, iar ulterior arestat. Vlad Filat este acuzat de corupere pasiva şi trafic de influenţă, după ce omul de afaceri Ilan Shor a declarat ca i-ar fi dat în ultimii ani bani şi bunuri în valoare de 250 de milioane de dolari. Filat neagă acuzaţiile, declarând că este victima unei răfuieli politice.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.