Noaptea Învierii

Chişinǎu / Moldova.ORG/ — Noaptea dinspre sâmbǎtǎ spre duminica pascalǎ reprezintǎ Învierea lui Isus Hristos din mormântul în care a fost aşezat dupǎ ce şi-a dat viaţa pe crucea pe care a fost rǎstignit pe dealul Golgota din Ierusalim, fiind simbolic numitǎ Noaptea Învierii.

În aceastǎ noapte sfântǎ toatǎ lumea se îndreaptǎ la slujba de Înviere. Înainte de a pleca de acasǎ, toţi oamenii, vârstnici şi tineri, se spalǎ pe faţǎ cu un ou roşu şi un bǎnuţ de argint în credinţa cǎ vor "fi sǎnǎtoşi ca oul şi curaţi ca argintul".

Credincioşii merg la bisericǎ pentru a asculta slujba de Înviere şi pentru a lua lumina sfântǎ, care este rǎspânditǎ pânǎ la ultimul om.

Sǎrbǎtoarea Sfintelor Paşti nu comemoreazǎ doar Învierea Domnului din morţi, ci şi faptul cǎ "toate s-au umplut de luminǎ: şi cerul, şi pǎmântul şi cele dedesupt". La miezul nopţii încep sǎ batǎ clopotele bisericilor şi oamenii, care asistǎ la slujbǎ, încep sǎ cânte "Hristos a înviat din morţi, cu moartea pre moarte cǎlcând!”, ţinând în mânǎ lumânarea aprinsǎ.

Lumina divinǎ se aprinde, în fiecare an, în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în Sâmbăta dinaintea Paştelui Ortodox. Lumina Sfântă coboară pe Mormântul lui Isus Hristos în timpul Vecerniei Mari. Autorităţile din Israel verifică minuţios locul, pentru a vedea dacă nu există surse ascunse de foc, după care Sfântul Mormânt este pecetluit cu ceară. Patriarhul, însoţit de o procesiune numeroasă, înconjoară Mormântul de trei ori.

Apoi, coboară de unul singur în Mormânt, cu două lumânări stinse, şi se roagă în genunchi. În urma rugăciunilor, care pot dura de la câteva minute, până la câteva ore, se aprind lumânările Patriarhului şi candelele din apropiere. Martorii spun că, în prima jumătate de oră după ce a se aprinde, Focul Sfânt nu frige şi nu arde părul sau pielea. Se spune că dacă în Sâmbăta Mare, în biserica din Ierusalim se aprinde Focul Haric, în acel an nu va fi sfârşitul lumii.

Dupǎ liturghie, cam între 5 şi 6 dimineaţa, fiecare îşi sfinţeşte pasca. Dupǎ sfinţire, oamenii se aşeazǎ faţǎ în faţǎ şi aprind o luminǎ care semnificǎ bucuria Învierii.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.