Nou! Preşedintele Timofti poate numi un premier interimar, doar dacă refuză Gaburici

Preşedintele Nicolae Timofti poate numi un premier interimar, până la votarea în Parlament a unui nou Executiv, doar dacă actualul premier demis Chiril Gaburici a refuzat în mod expres să asigure interimatul. O atare explicaţie a făcut Curtea Constituţională, la sesizarea preşedintelui Nicolar Timofti.

Președintele țării, Nicolae Timofti, a solicitat Curții Constituționale să explice cum trebuie să procedeze mai departe, după ce premierul și-a dat demisia. Nicolae Timofti a întrebat între altele judecătorii constituționali să explice când survine momentul intrării în vigoare a actului demisiei şi dacă președintele țării are sau nu obligaţia de a numi un prim-ministru interimar până la formarea noului Guvern.

În urma examinării acestei sesizări, judecătorii constituționali au explicat că preşedintele are obligaţia constituţională de a numi un prim-ministru interimar până la formarea noului Guvern în cazul imposibilităţii definitive a exercitării funcţiei de către prim-ministrul demisionar.

“Imposibilitatea definitivă a exercitării funcţiei de prim-ministru semnifică situaţia generată de orice circumstanţă care împiedică continuarea exercitării funcţiei, alta decât decesul, inclusiv refuzul expres al prim-ministrului demisionar de a continua exercitarea funcţiei până la formarea noului Guvern”, au explicat judecătorii Înaltei Curţi.

Totodată, Curtea Constituţională atenţionează că termenul-limită de formare a Guvernului este de trei luni şi începe să curgă din momentul comunicării demisiei prim-ministrului.

Judecătorii Curţii Constituţionale au mai explicat că demisia prim-ministrului şi, respectiv, a întregului Guvern intră în vigoare în momentul comunicării acesteia: în cazul cererii scrise adresate Parlamentului – în momentul depunerii şi în cazul anunţului public – în momentul emiterii.

“Demisia prim-ministrului antrenează de drept demisia Guvernului, fără îndeplinirea nici unei alte condiţii de formă sau procedură”, se mai arată în decizia Curţii Constituţionale.

De notat că în ultimul timp în presa de la Chişinău s-a scris că după demisia premierului Chiril Gaburici, interimatul ar putea fi asigurat de viceprim-ministrul Natalia Gherman, ministru al Afecerilor Externe și Integrării Europene.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.