Liuba și Andrei Cravcenco sunt căsătoriți din 1996. Împreună au doi copii, un băiat și o fată. În 2001, la câțiva ani după nașterea băiatului, cuplul și-a cumpărat propria casă în Fîrlădeni, raionul Căușeni, satul de baștină al lui Andrei și al mamei Liubei.
Prima s-a căsătorit fiica cuplului, iar atunci când a venit rândul băiatului, soții Cravcenco au decis să-și amintească de tinerețe și să facă propria nuntă, „nunta moșnegilor”.
„E o ușurare că am pus copiii la cale! Își au perechile lor și noi de-acum încercăm să ne trăim viața cu soțul”, spune Liuba.
„Nunta moșnegilor” se face atunci când în familie se căsătorește ultimul copil, după care începe „a doua tinerețe”. „Această tradiție eu o cunosc din străbuni, de la părinți, de la rude. Este nunta părinților, dar se mai spune în popor «nunta moșnegilor»”, explică Iulia Oprea. Iulia este vecina soților Cravcenco, cu care sunt prieteni de familie de peste 20 de ani. Femeia spune că tradiția este specifică satului Fîrlădeni și nu e răspândită în satele învecinate.
Nunta părinților se face în a doua zi după nunta copilului, atunci când, după tradițiile moldovenești, oaspeții sunt chemați la zeamă. „După zeamă, părinții se îmbracă în mire și mireasă. Dacă au hainele păstrate din tinerețe, se îmbracă în ele”, spune Iulia. La rândul lor, oaspeții se deghizează cât mai amuzant, își pun peruci, șorțuri sau măști.
Nunta se face ca la carte, se improvizează înregistrarea căsătoriei în fața primăriei, mirii dansează acompaniați de fanfară, sunt purtați în căruță prin sat și joacă hora. Nu lipsește nici „dezbrăcatul” miresei. „Specific tradiției este că se joacă neapărat o horă în mijlocul satului, la care se alătură și trecătorii de pe drum”, adaugă Iulia Oprea.
Vezi cum are loc „nunta moșnegilor” la Fîrlădeni.