O comisie electorala internationala cu mandat OSCE trebuie sa organizeze alegerile parlamentare in Transnistria, considera presedintele Vladimir Voronin

Alegerile parlamentare din regiunea transnistreana, care urmeaza sa se desfasoare in luna decembrie curent, trebuie sa fie organizate de o comisie electorala internationala cu mandat OSCE, a declarat Presedintele Vladimir Voronin miercuri, la Strasbourg, unde a rostit un discurs in fata membrilor Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European si ai Delegatiei Parlamentului European de Cooperare cu Republica Moldova.

Voronin a mentionat ca numai in acest caz scrutinul respectiv va fi liber, iar monitorizarea proceselor politice in Transnistria trebuie sa inceapa cu citeva luni inainte de data alegerilor.

Presedintele a mentionat in context ca initiativele noii conduceri a Ucrainei creeaza premise pentru solutionarea reala a diferendului transnistrean in viitorul apropiat. Totodata, el a atras atentia asupra faptului ca planul propus de presedintele Ucrainei are si unele deficiente.

"De exemplu, nu sint stipulate retragerea contingentului militar al Rusiei si demilitarizarea regiunii. Planul nu contine criterii clare de democratizare a Transnsitriei. In viziunea noastra, democratizarea Transnistriei presupune, in primul rind, lichidarea politiei politice in regiune, a asa-zisului MGB, functia principala a caruia consta in a teroriza populatia. De asemenea, este necesara eliminarea impedimentelor pentru activitatea libera a partidelor politice, a mass-media si a societatii civile, precum si eliberarea detinutilor politici", a declarat Vladimir Voronin.

Presedintele s-a aratat satisfacut si de pozitia Ucrainei in alta problema importanta pentru Moldova – controlul segmentului transnistrean al frontierei moldo-ucrainene.

El i-a informat pe demnitarii europeni ca a semnat impreuna cu omologul sau ucrainean, la 2 iunie, o scrisoare adresata presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si Comisarului pentru securitate al UE, Javier Solana, prin care se solicita asistenta pentru organizarea unui control international pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene.

"Asteptam ca Uniunea Europeana sa raspunda pozitiv la aceasta initiativa comuna. Mai ales acum, cind UE devine participant al procesului de reglementare a diferendului de pe Nistru", a declarat Vladimir Voronin.

El a mai spus ca, in procesul reglementarii problemei transnistrene, Moldova mizeaza mult pe contributia reprezentantul special al UE pentru Republica Moldova. // INFOTAG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.