O iubire secretă, Castelul din Carpaţi

De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — O istorie secretă, romantic şi plină de farmec este legată de una dintre cetăţile româneşti din munţii Retezat. Vă întrebaţi cine sunt protagoniştii acestei poveşti de dragoste? Păi aflaţi, curioşilor, că este chiar Jules Verne şi misterioasa româncă Luiza. Dar să începem cu începutul, prin a prezenta „cuibuşorul de nebunii” al celor doi amorezi.

Pe drumul ce face intrarea în Parcul Naţional Retezat, pe teritoriul satului Suseni, jud. Hunedoara, se ridică deasupra pădurilor o cetate, sau mai bine zis ceea ce a rămas din ea, care a fost ridicată în sec. XIV-lea de cneazul Cândea. Cetatea Colţ, căci acesta este numele, aşezată pe o stâncă la intrarea în defileul Râuşorului, a fost construită în scop de apărare. Cetatea însă nu a constituit niciodată un punct strategic pentru voievozii de demult. Sub zidurile cetăţii nu s-a dat nici o bătălie. Însă după 600 de ani de la zidirea ei, cetatea a fost martor mut la bătălia ce s-a dat împotriva destinului, o bătălie ce a făcut celebră cetatea în toată lumea.

Criticii care au studiat opera şi viaţa Jules Verne, au ajuns la concluzia că în secolul XIX acesta ar fi vizitata cetatea din Transilvania, însoţit de o femeie frumoasă din Homorod. Se presupune că aceasta a fost ultima mare iubire a lui Jules Verne. Marea dragoste dintre cei doi s-ar fi consumat în camerele Cetăţii Colţ.

Localnicii cunosc povestea unei fete tinere de 17 ani, care şi-a lăsat baltă mirele în toiul pregătirilor de nuntă şi a fugit de la părinţi. O chema Luiza, însă Jules Verne o numea „unica sirenă”. Viaţa a fost crudă cu cei doi, despărţindu-i. Luiza a fost nevoită să se căsătorească cu altcineva şi să plece la Bucureşti. Legătura dintre ei a continuat, fiind alimentată de corespondenţa destul de intensă. În 1886 legătura subţire, pe care epistolele nu o mai puteau menţine, s-a rupt. Biografii vieţii lui Jules Verne spun că această despărţire a fost în mare măsură şi cauza morţii prozatorului.

Deşi aflată în ruine acum, Cetatea Colţ va rămâne veşnic frumoasă şi perpetuă în romanul de dragoste scris de Jules Verne „Castelul din Carpaţi”, inspirat din aceste locuri.

Distanţa de la Chişinău până la Cetatea Colţ este de 676 km.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.