Scumpirile care deja le simţim ar putea conteni abia odată cu venirea verii. De această părere sunt experții economici. Atât produsele de primă necesitate, cât și combustibilii vor înregistra o nouă rundă de scumpiri. În descreștere sunt doar prețurile la imobiliare.
Pregătiți-vă de noi scumpiri!
Experţii economici sugerează moldovenilor să se pregătească de noi scumpiri. "La început de an vor fi anumite majorări, care ţin de produsele de origine animală şi este normal. Resimt efectele condiţiilor nefavorabile climaterice mai târziu. Cu timpul aceste scumpiri se vor tempera şi pe parcursul anului se pare că vom avea creşteri mai moderate", se arată convins expertul economic Alexandru Fală.
Mărirea prețurilor la carburanți creează o reacție în lanț
O reacție în lanț este provocată de mărirea prețurilor la carburanți. Câteva companii petroliere au afişat preţuri mai mari cu 50 de bani pentru un litru de gaz lichefiat. Preţuri mai mari la gazul lichefiat au afişat deocamdată benzinăriile a câtorva companii petroliere. Este vorba despre Lukoil, Rompetrol şi Tirex Petrol. Astfel un litru de gaz lichefiat costă acum 9,27 de bani, asta în timp ce mai ieri se vindea cu 8,77 de bani. De la 1 ianuarie, accizul pentru gazul lichefiat a fost majorat cu aproape 11 la sută şi este acum de 1.800 de lei per tonă. Șoferii și taximetriștii se arătă nemulțumiți de majorările de preț impunătoare, iar cei din urmă susțin că vor fi majorate și prețurile la călătoriile cu taxi-ul.
Cu o economie firavă, e imposibil să ne ascundem de scumpiri
Economiștii spun că economia firavă este motivul pentru care Moldova cu greu face faţă scumpirilor la nivel internaţional. "Situaţia nu este deloc roz în Ucraina, care se confruntă cu probleme, dar este un pic mai bună în Rusia. Situaţia este mai proastă în Belarus. În România, populaţia o duce mai bine comparativ cu Republica Moldova. Noi nu avem o economie, din acest motiv populaţia supravieţuieşte prin anumite metode neformale, mai mult din acele remiteri care vin de peste hotare", susţine expertul economic Viorel Gârbu. Prognoze sumbre fac şi sociologii, care prevăd un adevărat exod al populaţiei din ţară. "Se va reduce cu mult numărul populaţiei apte de muncă, vor pleca şi vor dezvolta economiile altor ţări. Presupunem că în ţară vor rămâne un număr mic de populaţie angajată în câmpul muncii, vor rămâne politicienii, bătrânii, invalizii şi copiii mici ai căror părinţi nu au reuşit să îi ia peste hotare", consideră sociologul Victor Mocanu.
Preț mai mare și pentru lapte
Unul dintre cei mai mari producători din ţară va majora preţul lactatelor cu aproape 4%. Informaţia a fost confirmată pentru Publika TV. Potrivit reprezentanţilor companiei, noile preţuri vor fi afişate peste o săptămână.
Printre cauzele care au dictat scumpirile sunt costurile mari pentru producţia primă, majorarea preţului pentru carburanţi, precum şi cheltuielile pentru ambalarea produselor. Ultima scumpire, cu aproape 5 la sută, a avut loc în octombrie 2012,deși fermierii spun că sunt nevoiţi să le vândă laptele la un preţ de nimic. Ţăranii se plâng şi de faptul că nu au de ales şi acceptă preţul oferit de companii. "Au început cu 3,50, dar pe urmă au spus că este slab şi îl dăm cu 3,30. E foarte ieftin. Vedeţi câtă muncă şi glod. Măcar 5, 6 lei să fie, fiindcă la piaţă e 10 lei, dar noi îl dăm gratis. Ne alegem numai cu murdăria şi cu lucrul", susţine pensionara Feodora Bediuc pentru postul TV Publika. În prezent, un litru de lapte este vândut în magazine cu aproximativ 8 lei. Iar unul dintre cei mai mari producători de lactate din ţară a anunţat, recent, despre scumpirea producţiei sale cu aproape 4%. Singurele produse care ar putea rămâne la acelaşi preţ sunt, în opinia, experţilor, fructele şi legumele. Şi asta pentru că anul 2013 pare să fie favorabil pentru agricultură.