Angajaţii Direcţiei de investigare a fraudelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au stabilit, în urma acţiunilor operative, desfăşurate în instituţiile de învăţământ, că diriginta clasei absolvente a Liceului „Chiril şi Metodiu” din capitală a „colectat” de la elevi câte 100 de dolari pentru diverse cheltuieli la examenul de bacalaureat (cadouri pentru profesori, lichidarea restanţelor, banchete).
Potrivit adjunctului şefului Direcţiei de investigare a fraudelor, Oleg Puţintică, părinţii acestor elevi, care doresc să-şi păstreze anonimatul, au afirmat că diriginta clasei îşi atribuia aceste sume de bani de la discipolii săi pe motiv că acţionează conform indicaţiilor conducerii liceului. De asemenea, trei absolvenţi ai liceului nu au avut cunoştinţele necesare pentru a susţine proba de bacalaureat la „Istoria generală şi istoria românilor”, iar pentru a susţine suplimentar examenele aceştia au fost obligaţi să achite în plus câte 50 de dolari dirigintei, pentru „soluţionarea” pozitivă a problemei. Astfel, potrivit angajaţilor MAI, părinţii au oferit în total 2.800 de dolari dirigintei clasei absolvente a liceului nominalizat pentru ca procesul de susţinere a examenelor de bacalaureat să decurgă „cât mai lejer”.
Oleg Puţintică a afirmat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă că, acum, forţele de ordine cercetează circumstanţele şi persoanele care au fost implicate în acest caz grav, iar dacă va fi găsită vinovată, diriginta riscă, în conformitate cu art. 326, Cod penal – „trafic de influenţă” -, o amendă de la 1.000 până la 3.000 de lei sau de la doi până la cinci ani privaţiune de libertate.
De asemenea, Oleg Puţintică a menţionat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că acesta este singurul caz de corupere, înregistrat în cadrul procesului de desfăşurare a examenelor de bacalaureat din anul curent. Conform datelor MAI, prezentate de către Oleg Puţintică, pe parcursul anului curent au fost înregistrate 244 cazuri de corupere, dintre care 46 cazuri în instituţiile medicale, 37 cazuri în instituţiile de învăţământ, 28 cazuri în domeniul comerţului, 25 – în domeniul transportului şi 11 – în organele administraţiei publice locale. // Flux