„Oamenii sunt obosiți și demoralizați.” Georgienii protestează împotriva rezultatelor alegerilor parlamentare

Mii de cetățeni georgieni s-au adunat luni seara, 28 octombrie, în fața parlamentului din Tbilisi, capitala Georgiei. Aceștia au protestat împotriva rezultatelor alegerilor parlamentare din 26 octombrie 2024, în timpul cărora misiunea de observatori internaționali susține că au fost înregistrate mai multe încălcări. Dar haideți să le luăm pe rând. 

„Ne-au furat voturile”

În timp ce partidul pro-rus „Visul georgian” își sărbătorea victoria (54% din voturile alegătorilor), opoziția și președinta Georgiei Salome Zurabișvili au ieșit cu oamenii în stradă, cerând alegeri repetate. 

„Ei (n.red. membrii partidului „Visul georgian”) v-au furat votul și au încercat să vă fure viitorul. Dar nimeni nu are dreptul să facă acest lucru. Acum nu este momentul pentru pesimism, acum este important să vă ridicați capul pentru a vă apăra voturile”, a declarat Zurabișvili în fața mulțimii adunate în centrul Capitalei. 

 „Sunt pedepsiți cei care-i critică”

La protestul de luni a participat și Giorgi* (n.red. nume schimbat), un bărbat de 30 de ani, care s-a născut și trăit toată viața în Tbilisi. „S-au adunat mulți oameni în fața parlamentului, dar a fost un protest care a durat până la trei ore, ceea ce e puțin, comparativ cu celelalte proteste. Cred că oamenii sunt obosiți și demoralizați. Nici eu și nici cunoscuții mei nu cred că partidul „Visul georgian” a câștigat cu adevărat alegerile… au fost raportate tot felul de încălcări, dar nu mă gândesc că putem schimba ceva, pentru că ei dețin toată puterea”, constată cu tristețe Giorgi*. 

El spune că în ultimii ani observă cum democrația în țara sa devine tot mai fragilă, iar oamenilor le este frică să vorbească și să critice partidul de la conducere. „Sunt reținuți și pedepsiți oamenii din organizațiile independente care li se opun și arată toate încălcările pe care le comite «Visul georgian». Asta fac mereu și nu mă gândesc că se vor opri aici”, subliniază bărbatul. 

Rezultatele preliminare

În urma alegerilor parlamentare din 26 octombrie, rezultatele arată că „Visul georgian”, care ar avea deja al patrulea mandat, va ocupa 89 de locuri în parlamentul Georgiei, cu unul mai puțin decât a obținut în 2020. Asta în timp ce partidele de opoziție pro-occidentale au obținut 61 de locuri. Președinta Salome Zurabișvili a solicitat o anchetă privind fraudarea alegerilor. Iar reprezentanții celor patru partide de opoziție au declarat că nu vor intra în parlament și intenționează să renunțe la mandatele lor. 

Printre cele mai mari fraude electorale menționate de către observatori sunt cumpărarea voturilor și intimidarea alegătorilor. Atât Transparency International, cât și Societatea Internațională pentru Alegeri Echitabile și Monitorizare au raportat că 10% sau mai multe dintre voturi au fost afectate de „fraudă sistemică” și de „manipulare pe scară largă”. 

Premierul Irakli Kobakhidze, acuzat de opoziție și Occident că ar fi afiliat Kremlinului, spune că opoziția încearcă să „zguduie ordinea constituțională” a țării și că refuză să accepte înfrângerea. Asta mai ales după ce, în timpul campaniei electorale, partidul său „Visul georgian” a promis că va interzice partidele de opoziție dacă va primi o majoritate suficient de semnificativă.

„Lovitură pentru georgienii pro-occidentali”

Cei 529 de observatori internaționali din 42 de țări au subliniat că înainte, dar și în timpul alegerilor parlamentare au fost comise multe încălcări. „Au fost înregistrate mai multe cazuri de cumpărare a voturilor. Partidele și alegătorii au fost intimidați și există multe semne de întrebare legate de imparțialitatea instituțiilor statului. Toate acestea și nu numai ne fac să nu avem încredere în rezultatele acestui scrutin”, a declarat Iulian Bulai, șeful delegației Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care a făcut parte din misiunea de observatori internaționali. 

Potrivit lui Antonio López-Istúriz White, șeful delegației Parlamentului European, „în timpul campaniei electorale, partidul de guvernământ a folosit retorică anti-occidentală și ostilă, dezinformare rusă, manipulare și teorii ale conspirației.”

Într-o conferință de presă la Tbilisi, Pascal Allizard, senator francez și coordonator special pentru Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), a declarat că „cumpărarea de voturi, precum și modificările legislative recente au fost o preocupare semnificativă pe tot parcursul acestui proces electoral.”

UE condamnă, Orban felicită

„Rezultatele scrutinului sunt o lovitură pentru georgienii pro-occidentali, care au fost nevoiți să vadă cum partidul loial Rusiei continuă să dețină marea putere”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, după anunțarea rezultatelor preliminare. „Poporul Georgiei, care a luptat mult pentru democrație, are dreptul să vadă că fraudele sunt investigate transparent, repede și independent”, a adăugat Ursula von Der Leyen, președinta Comisiei UE.    

În timp ce liderii statelor europene au condamnat încălcările înregistrate în timpul alegerilor parlamentare, premierul Ungariei Viktor Orban s-a grăbit să felicite partidul pro-rus și a făcut o vizită oficială în Georgia. Astfel, în seara de ieri, 28 octombrie, când ieșea din hotelul situat lângă parlament, acesta a fost huiduit de către protestatari. „Pleacă! Nu ești binevenit aici”, au strigat oamenii. 

„Visul georgian”, exclus din UE?

Partidul „Visul georgian” este acuzat în repetate rânduri de opoziție și nu numai că ar fi corupt și supus intereselor rusești.  „Visul georgian” a fost fondat și condus de Bidzina Ivanișvili, care și-a câștigat averea în Rusia în anii ‘90. El este considerat cel mai influent om din Georgia și conducătorul din umbră, averea sa fiind estimată la aproximativ 7,6 miliarde de euro (¼ din PIB-ul Georgiei). „Problema principală este că țara este condusă de un lider informal, precum și de oameni loiali lui personal, în afara oricărui cadru constituțional”, susține Corneli Kakachia, directorul Institutului de Politici Publice din Georgia. Potrivit unui raport al Consiliului European pentru Relații Externe, „Ivanișvili deține un control intern considerabil, inclusiv asupra partidului de guvernământ, a instituțiilor cheie ale statului (în special a sistemului judiciar și a serviciilor de securitate) și a mediului economic. Se poate spune că toți membrii cheie ai guvernului și oficialii partidului depind de el”.

Potrivit expertului, „Visul georgian” a acționat în mare parte pentru a menține puterea cu orice preț: confruntări cu Occidentul, erodarea societății civile, încercarea de a întoarce societatea împotriva presei independente care-i critică, dispariția partidelor politice de opoziție, dar și angajarea trollilor care să laude și promoveze partidul ani la rând. Iar în această primăvară, decizia partidului de a aproba „legea agenților străini” – o copie a unei legi rusești care elimină ONG-urile independente, a pus pe pauză procesul de aderare a Georgiei la UE. 

Citește mai mult despre Cine este conducătorul din umbră al „Visului georgian”

Guvernul suedez a anunțat deja că va suspenda cooperarea cu autoritățile de la Tbilisi, până acestea nu vor porni iarăși pe drumul european. „Tentativele guvernului georgian de a împiedica societatea civilă din țară să-și îndeplinească rolul democratic, în special prin intermediul unei legislații restrictive, trebuie să aibă consecințe. Prin urmare, Stockholmul a luat decizia de a suspenda cooperarea guvernamentală între Suedia şi Georgia”, a declarat Benjamin Dousa, ministrul suedez.

Sursă foto: CNN, Reuters

Colaj de Anastasia Odobescu

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.