De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Urcând sus în munte ai impresia că te afli mai aproape de Dumnezeu. Cred că aceeaşi impresia au avut şi ctitorii Mănăstirii Oaşa din comuna Şugaş, judeţul Alba Iulia, România, scriitorii Ioan Pop şi Mihail Sadoveanu.
Deşi este destul de recentă mănăstirea Oaşa a devenit o adevărată oază de linişte. Situată la 40 de kilometri faţă de cea mai apropiată aşezare umană şi la peste 1.400 de metri altitudine, într-o zonă cu multă linişte şi aer curat, mănăstirea este des vizitată de turişti şi de localnici care preferă să-şi serbeze sărbătorile religioase la această mănăstire.
Biserica a fost ctitorită în anul 1943, însă locul unde a fost construită ea nu este acolo unde se află astăzi, biserica fiind strămutată în 1983 din cauza lacului de acumulare de la Fetiţa.
Mănăstirea Oaşa a fost obşte de maici, până în anul 2000, când din cauza altitudinii mari şi accesului dificil, mai ales în condiţii de iarna, s-a transformat în obşte de călugări.
Biserica este din lemn, pe fundaţie de piatră, în formă de cruce. Are o singură turlă. Este acoperită cu şindrilă. Biserica de lemn a mănăstirii Oaşa a fost pictată în tehnica fresca între anii 1985-1986 de către pictorul Liviu Dumbrava din Gura Humorului.
Clădirea pentru chilii este construită în stil brâncovenesc şi etajata. A doua clădire este pentru stăreţie, iar a treia pentru trapeză, bucătărie şi cămări pentru alimente. În faţa bisericii s-a construit clopotniţa.
Aşezată într-un loc pitoresc, sus pe munte înconjurată de păduri de conifere şi ferită e pribegiile naturii de stâncile muntoase, mănăstirea este locul ideal pentru reculegere, rugăciune şi relaxare în sânul naturii.
Distanţa de la Chişinău la mănăstirea Oaşa este de 669 km.