Expertul Oazu Nantoi susține că formatul de negocieri „5+2” în problematica transnistreană este o capacană pentru Republica Moldova.
Referindu-se la condamnarea recentă la CEDO a Federației Ruse în dosarul școlilor cu predare în limba română din regiunea transistreană, expertul a menționat că este o contradicție evidentă între această decizie și faptul că Rusia participă în acest format de negocieri.
„Federaţia Rusă este partea reală în conflict. Însă, când ne uităm la formatul pentalateral al procesului de negocieri, Federația Rusă are statutul inocent de mediator între părțile în conflict. Prin urmare, formatul de negocieri pornește de la o idee fundamentală greșită, în opinia mea. Acest format ne zice că conflictul este unul intern, între noi, cei de pe malul drept și cei de pe malul stâng al Nistrului, ceea ce nu este adevărat”, a explicat Nantoi pentru Moldova.ORG.
Totodată, expertul a precizat că problema trebuie soluţionată prin intermediul acţiunilor, nu negocierilor. Acesta a făcut referire la Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră. „Abordarea este una greşită, din acest motiv nu putem aştepta rezultate pozitive de la aceste negocieri. Atunci când a început să funcţioneze misiunea de asistenţă la frontieră, nimeni n-a consultat părerea Tiraspolului. Adevărat că în presa din Transnistria au apărut articole despre aşa zisa catastrofă umanitară şi despre blocada economică, însă UE, în parteneriat cu Ucraina şi Republica Moldova n-a cedat şi a mers la lansarea acestui mecanism. În consecinţă, agenții economici din stânga Nistrului acum sunt înregistrați la Chișinău”, a exemplificat Nantoi.
„Acesta este într-un fel un răspuns la întrebarea cum trebuie să fie rezolvat conflictul – nu prin negocieri, ci prin acțiuni concrete de constrângere față de cei care nu doresc să se supună și perspective pozitive pentru cei care doresc să locuiască în Republica Moldova”, a adăugat expertul.
Menţionăm că negocierile în formatul 5 + 2 sunt purtate de reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului, cu sprijinul OSCE, Federaţiei Ruse, Ucrainei, în calitate de mediatori, şi UE şi SUA, ca observatori.