„Alegerile s-au desfăşurat calm şi liniştit, într-o atmosferă în general pluralistă, fără semnalarea unor incidente majore”, susţin observatorii internaţionali din partea OSCE, Consiliului Europei şi Parlamentului European. Iar unii dintre observatori s-au declarat „încântaţi” de evoluţia democraţiei din R. Moldova.
Observatorii sub mandat OSCE au spus că alegerile din 5 aprilie au întrunit mai multe standarde internaţionale, dar că au fost semnalate şi multe nereguli, printre care reflectarea unilaterală a mass-media în favoarea partidului de guvernământ, intimidări din partea poliţiei, utilizarea neadecvată a resurselor administrative şi intervenţii administrative nedorite. Mai mulţi observatori au avut pretenţii la Compania „Teleradio-Moldova”, instituţie cu mare pondere în RM, care pe durata întregii campanii a promovat masiv funcţionarii care concurau pentru un nou mandat. În acelaşi timp, monitorii au menţionat că e prea complicat să spună în ce măsură alegerile pot fi declarate libere şi corecte în condiţiile în care cetăţeanul nu a fost suficient de informat înainte de a-şi exprima votul.
Marianne Mikko, şefa delegaţiei Parlamentului European, a spus că este dezamăgită de numărul extrem de mic al moldovenilor care au votat în secţiile de peste hotare. „Absenţa acestor oameni valoroşi la vot rămâne pentru noi o îngrijorare, ridicând anumite dubii privind justeţea şi corectitudinea acestor alegeri”, a spus oficialul european. Observatorii internaţionali au lăsat să se înţeleagă că, dacă RM ar fi solicitat şi insistat, s-ar fi găsit posibilităţi de a fi deschise mai multe secţii de votare în străinătate.
De asemenea, observatorii au menţionat o serie de neajunsuri la formarea listelor de alegători şi s-au referit şi la interdicţiile excesive din Regulamentul cu privire la reflectarea campaniei electorale de către presă. O altă critică a vizat Consiliul Coordonator al Audiovizualului care „nu a putut să reacţioneze operativ pentru soluţionarea problemelor legate de reflectarea campaniei electorale în presă”.