Oficial estonian: Republica Moldova aparţine în mod natural Europei/ INTERVIU

„Este important să fie clar scopul statului…Unde vrea să ajungă”, consideră Directorul general al Departamentului cooperare bilaterală al Ministerului Afacerilor Externe al Estoniei, Sandor Sone, care se referă într-un interviu pentru Moldova.ORG la unele dintre cele mai importante aspecte ale procesului de integrare europeană.

Estonia susţine Republica Moldova în procesul de integrare europeană, fiind implementate diverse proiecte, menite să apropie ţara noastră de spaţiul comunitar. De multe ori Estonia este dată drept exemplu pentru reformele realizate, democratizarea societăţii şi atingerea obiectivelor asumate în cadrul negocierilor cu Uniunea Europeană. Experienţa Estoniei este valabilă pentru ţara noastră?
Da, eu aşa cred. Deşi ţările sunt diferite, istoria fiecăreia este puţin diferită, dar aceasta nu contează, deoarece cerinţele pentru ţările care se îndrepta către UE sunt identice. Ceea ce un stat aspirant la acest spaţiu trebuie să facă este, în principiu, ceea ce am făcut şi noi mai mult de 10 ani în urmă. Şi Republica Moldova trebuie să facă aceleaşi lucruri, nu este ceva magic. O mare parte a acestei sarcini pe care un stat o poate îndeplini, Moldova sau Estonia, este ceva firesc. O ţară modernă şi democratică trebuie să facă aceste lucruri oricum şi în acest sens, sunt similitudini mari, ceea ce am făcut noi, voi faceţi acum. Noi am reuşit, şi dacă voi doriţi să faceţi acelaşi lucru, de asemenea, veţi reuşi.

Cu ce probleme s-a confruntat Estonia în procesul de negociere a Acordului de Asociere cu UE?
Este foarte important ca de la bun început să fie luată o decizie, să fie clar care este scopul statului. Noi am stabilit scop relativ uşor, deoarece exista un consens în societate. Voi aţi făcut aceasta poate nu atât de uşor, cu câţiva ani mai târziu, dar pentru moment, Republica Moldova a luat deja decizia cu privire la ce anume îşi doreşte, aceasta este mai important, dar şi mai dificil. După această decizie esenţială vor urma alte lucruri. Sunt foarte multe detalii, după luarea acestei decizii, nu putem spune că este o singură problemă, una cea mai dificilă sau cea mai importantă, după cum am mai menţionat, cel mai important este că voi vedeţi că acesta este scopul vostru, că este un lucru bun pentru voi, integrarea europeană.

Unele forţe politice din Republica Moldova promovează ideea orientării ţării spre Est. Se vorbeşte despre Uniunea Euroasiatică, Uniunea Vamală Rusia – Kazahstan – Belarus. Această reorientarea ar fi în detrimental integrării europene?
Consider că Republica Moldova aparţine în mod natural Europei, şi aş spune că integrarea europeană oferă o serie de posibilităţi, chiar mai multe posibilităţi decât o altă integrare. Cu siguranţă, este mai benefic pentru întreaga ţară, din punct de vedere cultural, dar şi economic.

În acelaşi timp, noi nu am vrea să comparăm aceste 2 procese care au loc, este pentru fiecare ţară în parte să decidă ce şi-ar dori să obţină, dar eu aş spune că integrarea occidentală, cea în Uniunea Europeană, şi-a demostrat stabilitatea deja, iată de ce noi credem că ar fi bine şi pentru Republica Moldova să îndeplinească această cale spre integrare, ceea ce nu ar însemna să blocheze relaţiile cu alte ţări. Noi am spune că aceasta oferă chiar şi mai multe oportunităţi pentru a coopera cu alte ţări care sunt probabil şi în alte uniuni, deoarece aceasta ar crea o bază legală evidentă pentru relaţii.

Sunteţi la curent că Uniunea Europeană negociază un nou tratat cu Federaţia Rusă, Ucraina şi Kazahstan. De asemenea, există şi un viitor pentru aceste relaţii şi credem că este folositor pentru noi de a avea relaţii cu alte ţări prin intermediul Uniunii Europene. La fel ar fi şi pentru Republica Moldova, dar decizia rămâne după voi.

Criza economică din Uniunea Europeană nu influeanţează negativ procesul de extindere, nu va fi blocată aderarea noilor state la spaţiul comunitar, inclusiv a Republicii Moldova?
Nu, noi nu vom putea bloca, nu putem face aceasta. Unicul lucru evident este că reiterăm existenţa mai multor beneficii prin integrarea în Uniunea Europeană. După semnarea Acordului de Asociere cu UE, desigur că voi nu îl veţi putea avea şi cel cu Uniunea Euroasiatică. Dacă voi sunteţi parte a Acordul de Asociere cu UE, nu puteţi avea acelaşi tip de acord cu altă uniune. Or, Acordul de liber schimb este posibil, şi însăşi comerţul liber cu alte state este posibil, precum şi relaţiile cu alte state sunt posibile, nu sunt obstacole sau contradicţii.

Au fost finisate negocierile Acordului de Asociere, urmând ca la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius acest act important să fie parafat. Care ar fi următorii paşi şi cât de greu se ajunge la statutul de membru al Uniunii Europene?
În acest caz Republica Moldova poate să ia exemplul Estoniei, sau exemplul altor ţări care au devenit membre ale UE în anul 2004. Noi am stabilit clar scopul de a deveni membru al UE, exact după recâştigarea independenţei, în anul 1991, însă, noi am devenit membru al UE în 2004, după cum vedeţi, aceasta ne-a luat 13 ani. Acelaşi exemplu se aplică şi altor state, însemnând că acesta într-adevăr este un proces destul de lung, dar în acest drum, în cadrul acestui proces, sunt nişte lucruri explicite care trebiue să survină. Estonia, de asemenea, în primul rând a semnat Acordul de liber schimb cu UE, după aceasta, în anul 1997, noi am primit opinia Comisiei privind iniţierea discuţiilor cu privire la aderarea Estoniei. Şi aceste convorbiri au durat câţiva ani pînă a începe negocierile propriu zise, după aceasta, noi am avut dicuţii pe parcursul a mai multor ani. După ce au fost finalizate negocierile, ne-a luat mulţi ani ratificarea şi intrarea în vigoare a acestuia.

Ceea ce aş fi vrut eu să mai spun este că voi puteţi vedea o cale clară pe care să o dezvoltaţi, deşi poate în viitor, trebuie să vedeţi că vă mişcaţi către acest ţel. Desigur, aceasta nu va avea loc anul imediat, ar putea lua chiar de la 5 la 10 ani, pînă cînd Republica Moldova va deveni membru al UE. Finalizarea negocierilor pe marginea Acordului de Asociere a fost un pas enorm, dar după exemplul nostru, după finalizarea procesului de negociere a Acordului de asociere, următorii paşi au fost foarte evidenţi, însă ei au luat de asemenea mulţi ani pentru a finaliza întreg procesul, de integrare viabilă.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.