Autor: Anton Dogaru, Timpul
Pentru multi observatori de la Chisinau, barometrul cu care masoara tensiunea relatiilor dintre Moldova si Rusia este atitudinea Chisinaului fata de Romania. Se poate, insa, judeca, mentinand aceeasi exactitate, despre relatiile dintre Chisinau si Moscova analizand activitatea Moldovei in cadrul Organizatiei pentru Democratie si Dezvoltare Economica – GUAM.
Relatiile R. Moldova cu aceasta organizatie (la fel, si cu Romania) se „racesc”, de fiecare data cand Moldova se apropie ori vrea o apropiere de Rusia. In consecinta, R. Moldova are o politica incoerenta fata de aceasta organizatie si, deseori, actioneaza in detrimentul intereselor sale nationale. Mai mult, dupa cum vom vedea mai jos, politica Moldovei fata de GUAM este marcata de o lipsa crasa de profesionalism, iar prestatia jenanta a diplomatilor moldoveni in cadrul acestei organizatiei afecteaza grav imaginea externa a R. Moldova.
Moldova taraganeaza ratificarea Statutului GUAM
In luna mai, au avut loc doua evenimente importante in cadrul GUAM, care au fost ignorate de Moldova. Primul, in ordine cronologica, a fost Sedinta a cincea a Coordonatorilor Nationali ai statelor GUAM de la Baku, din 4-5 mai. Al doilea – intalnirea neoficiala a liderilor unor state GUAM de la Cracovia, care a avut loc in ajunul Summitului energetic din Polonia pe 11-12 mai. Daca primul eveniment a fost ignorat de viceministrul de Externe V. Ostalep, care este coordonator national din partea Moldovei in cadrul GUAM (in locul lui au participat doi diplomati de rang mijlociu din MAEIE), al doilea eveniment a fost ignorat de insusi presedintele Voronin. Lipsa oficialilor moldoveni de la evenimentele amintite poate fi explicata prin dorinta, mai noua, a Chisinaului de a intra din nou in gratiile Rusiei. Moscova, dupa cum se stie, considera GUAM-ul o organizatie antirusa, initiata si sustinuta de SUA ca o alternativa a CSI.
Tot din dorinta „de a nu supara Rusia”, Moldova nu se grabeste sa ratifice documentele de constituire a GUAM, documente sub care presedintele Voronin si-a pus semnatura inca in timpul Summitului de la Kiev, din 23 mai 2006. In cadrul sedintei a patra a coordonatorilor nationali ai tarilor GUAM (Kiev, 15-16 martie), V. Ostalep a incercat sa „explice” cauzele neratificarii de catre Moldova a documentelor de constituire a GUAM prin „probleme de ordin tehnic”. „Pur si simplu, a declarat el, parlamentul RM are o agenda foarte incarcata si nu are timp sa ratifice documentele GUAM. Acestea, insa, au fost trimise de MAEIE parlamentului spre ratificare inca la 28 iunie 2006”. „Explicatia” lui a provocat zambete in sala.
Citind acest articol, unii imi vor reprosa, probabil, ca nici Ucraina nu a ratificat inca documentele de constituire a GUAM. E adevarat. Dar in Ucraina acest lucru nu a avut loc din cauza tensiunilor dintre presedintele Iuscenko si prim-ministrul Ianukovici, care au condus la dizolvarea Radei Supreme. Situatia este cu totul alta la Chisinau, unde parlamentul este controlat de comunisti si unde, daca ar fi vointa politica, ratificarea documentelor GUAM ar dura o singura zi. Se pare, insa, ca Voronin nu se grabeste cu ratificarea documentelor de constituire a GUAM, pentru a nu supara Rusia.
Moldova obstructioneaza dimensiunea pacificatoare a GUAM
Se stie ca atat Georgia, cat si Moldova sunt nemultumite de asa-numitele forte pacificatoare ruse din Osetia de Sud, Abhazia si Transnistria, si doresc inlocuirea lor cu adevarate forte pacificatoare sub mandat international. Ucraina si Azerbaidjanul considera intemeiate pretentiile Moldovei si ale Georgiei fata de fortele „pacificatoare” ruse si sustin schimbarea formatului operatiunilor de pacificare din zonele de conflict. In octombrie 2006, la Chisinau, Adunarea Parlamentara a GUAM a solicitat Consiliului ministrilor de Externe ai statelor-membre GUAM sa formeze o subdiviziune de forte pacificatoare in cadrul organizatiei. Atunci, presedintele parlamentului RM, Marian Lupu, a declarat ca actualul format de pacificare in Transnistria este ineficient si trebuie schimbat, „deoarece situatia este complet diferita de cea care exista la inceputul anilor ’90” (BASA-press, 16 octombrie 2006). Ulterior, pentru implementarea in practica a „solicitarii” Adunarii Parlamentare a GUAM, s-a convenit ca, pana in martie 2007, sa se adopte structura de state a unui batalion de pacificare a GUAM.
Desi, initial, Moldova a fost de acord cu lansarea dimensiunii de pacificare a GUAM, ulterior, MAEIE a inceput sa o saboteze. In cadrul sedintei coordonatorilor nationali ai tarilor GUAM din martie a.c., V. Ostalep, dupa ce s-a pronuntat impotriva crearii unui grup de lucru pentru cooperarea politico-militara a statelor GUAM, a „explicat” ca Moldova nu poate participa la actiuni de pacificare in cadrul GUAM, pentru ca nu-i permite Constitutia. Aceasta, a spus „marele nostru Titulescu de pe Bac”, proclama Moldova drept stat neutru, fapt care nu-i permite sa participe la actiuni de pacificare. Intrebat, insa, de cei prezenti cum se face ca Austria si alte state neutre participa la operatiuni de pacificare, si cum se face ca Moldova participa „impotriva Constitutiei” la Parteneriatul pentru Pace al NATO, Ostalep a bolmojit ceva sub nas, inveselind audienta. „Argumentele” lui Ostalep erau cu atat mai comice cu cat, doar cateva luni in urma (in iulie 2006), Moldova tocmai participase cu militari la aplicatiile moldo-ucrainene de mentinere a pacii „Sud-2006", de pe poligonul „Siroki Lan”, regiunea Nikolaev.
Despre posibilitatea crearii unui batalion de pacificare a GUAM s-a discutat si in timpul intalnirii recente a presedintilor ucrainean, georgian si azer de la Cracovia din 11 mai. O decizie definitiva urmeaza sa fie adoptata la viitorul summit al Organizatiei de la Baku din 18-19 iunie, la care se asteapta si participarea presedintelui Voronin. Speram ca Voronin va fi mai informat decat viceministrul sau de Externe despre ceea ce inseamna neutralitate si nu va opera cu aceleasi „argumente” pentru a obstructiona crearea fortelor de pacificare GUAM.
Moldova obstructioneaza si inceputul activitatii Secretariatului GUAM
Pe langa obstructionarea dimensiunii pacificatoare, Moldova, conform unor surse demne de incredere, obstructioneaza si inceputul functionarii Secretariatului GUAM. Dupa ce a semnat documentele cu privire la Secretariat, incearca sa le revizuiasca. Statele GUAM au convenit ca Secretariatul organizatiei sa fie compus din patru functionari internationali, cate unul din partea fiecarui stat-membru (un secretar general si trei coordonatori de programe). Dupa semnarea documentului cu privire la Secretariat, ministerul lui Stratan s-a razgandit si insista ca reprezentantul Moldovei in Secretariat sa fie nu un functionar international, dar un diplomat (cu gradul de secretar II) din Ambasada Moldovei la Kiev. Acesta ar urma sa activeze in Secretariat part-time.
Politica Moldovei trezeste stupoare
Evident, o asemenea abordare a problemelor organizatiei si un asemenea comportament al „diplomatilor” moldoveni nu trezeste altceva decat stupoare printre reprezentantii celorlalte state-membre ale GUAM. Acestia nu inteleg „comportamentul” Moldovei in cadrul organizatiei: este o politica premeditata, pentru a obstructiona activitatea GUAM, sau e rezultatul lipsei de profesionalism? In opinia noastra, isi spune cuvantul atat lipsa de profesionalism (care s-a instaurat in MAE dupa epurarile de cadre facute de Stratan), cat si lipsa de viziune clara a obiectivelor de politica externa a conducerii RM.