La nici o luna dupa ce alegatorii din regiunea separatista Transnistria au votat masiv in favoarea alipirii la Rusia, Duma de Stat de la Moscova a recunoscut rezultatele scrutinului organizat de regimul de la Tiraspol, indemnand si comunitatea internationala sa ia in considerare «dorinta poporului transnistrean». Declaratia Camerei inferioare a Parlamentului de la Moscova are loc la numai trei zile dupa ce Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a apreciat, la sesiunea Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, decizia de a organiza referendumul din Transnistria ca fiind un exemplu de «manifestare a instrumentului democratiei».
Duma de Stat a Federatiei Ruse a recunoscut, vineri, rezultatele referendumului din Transnistria privind independenta regiunii de Republica Moldova si alipirea ulterioara de Rusia, relateaza BBC. „Federatia Rusa trebuie sa-si alinieze politica, luând în considerare exprimarea libera a vointei poporului transnistrean“, se arata în declaratia adoptata de Camera Inferioara a Parlamentului de la Moscova, în care deputatii rusi considera ca referendumul din republica separatista a fost organizat respectând standardele internationale si legislatia din Transnistria. Duma de Stat a propus, de asemenea, comunitatii internationale sa tina cont de rezultatele consultarii populare, „pentru a fi asigurate drepturile oamenilor, pacea si securitatea din regiune si pentru solutionarea echitabila a conflictului transnistrean“. Textul declaratiei Dumei de la Moscova va fi transmis Parlamentului de la Chisinau, Sovietului Suprem al autoproclamatei republici transnistrene, Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) si Organizatiei pentru Securitate si Cooperare în Europa (OSCE).
La referendumul de la 17 septembrie, 97,1% dintrei cei 400.000 de alegatori din regiunea separatista au votat în favoarea independentei Transnistriei. Victoria „da“-ului nu a fost pusa la indoiala de nimeni in acest teritoriu cu 550.000 de locuitori, in majoritate rusofoni, unde propaganda liderului Igor Smirnov, care conduce regiunea separatista de 16 ani, este omniprezenta.
Jocul ambiguu al Kremlinului
„Republica Transnistreana“, autoproclamata independenta in 1990, pe malul estic al Nistrului, nu este recunoscuta de comunitatea internationala, care, de altfel, nu a trimis nici un observator la scrutinul din 17 septembrie. Rusia, care pana acum a evitat sa sa se pronunte in privinta referendumului, ramane foarte influenta in regiunea descrisa drept „un paradis al contrabandei“. Rusia mai dispune inca de 1.200 de militari in Transnistria, ceea ce ii permite sa mentina un avanpost in Europa Centrala, in contrapondere la NATO si UE, ale carei granite vor ajunge pana la frontiera Republicii Moldova dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007. De altfel, mai multi analisti au apreciat ca referendumul organizat de regimul separatist de la Tiraspol reprezinta un exemplu al jocului ambiguu practicat de Kremlin, acuzat ca sustine separatismul din fostele republici sovietice fara sa recunoasca sau sa integreze vreuna dintre ele. Exemplul Transnistriei a inspirat deja alte doua republici separatiste proruse ale Georgiei, Abhazia si Osetia de Sud, unde, pe 12 noiembrie, urmeaza sa aiba loc un referendum similar pentru indepedenta.
Smirnov, cu gandul la «mama Rusia»
Pe de alta parte, Igor Smirnov, liderul regimului de la Tirasopl, a declarat in nenumarate randuri ca dorinta populatiei este de a se integra in „Rusia Mare“. De altfel, la numai o zi de la desfasurarea referendumului, Smirnov a propus Sovietului Suprem de la Tiraspol un proiect de „reforma constitutionala avand drept scop „armonizarea sistemului politico-juridic al Transnistriei cu cel al Federatiei Ruse“. În plus, el a cerut Bancii centrale a acestei regiuni separatiste sa faca toate pregatirile pentru intrarea în zona rublei ruse. „Suntem gata sa purtam negocieri cu Moldova despre normalizarea relatiilor dintre statele noastre, dar nu va mai putea fi vorba despre nici un fel de stat comun“, declara Igor Smirnov jurnalistilor care s-au interesat daca negocierile cu Chisinaul mai pot fi reluate. / Luminita Bogdan // Gardianul