Opinie: România vrea să devină ţară de tranzit pentru mărfurile europene

Victor DRĂGAN

Premierul Vasile Tarlev a avut, ieri, o întrevedere cu Nicolae Văcăroiu, preşedintele Senatului Parlamentului României, aflat cu o vizită oficială în Moldova. În cadrul întrevederii, părţile au efectuat un schimb de opinii pe marginea situaţiei social-economice şi politice din ambele ţări, optând pentru extinderea şi aprofundarea relaţiilor de cooperare bilaterală în toate domeniile de interes reciproc.

Potrivit Serviciului de presă al Executivului, interlocutorii au constatat că cele două ţări au trecut la o etapă calitativ nouă de colaborare, exprimându-şi convingerea că actuala vizită va impulsiona şi mai mult dezvoltarea relaţiilor moldo-române prin identificarea noilor modalităţi de cooperare.

În context, Tarlev a menţionat importanţa intensificării colaborării în cadrul organizaţiilor regionale, inclusiv în Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), Organizaţia Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN) ş.a. El a mai relevat disponibilitatea Moldovei de a valorifica oportunităţile oferite de cooperarea în cadrul celor trei euroregiuni (Prutul de Sus, Dunărea de Jos, Siret-Prut-Nistru) şi de a intensifica cooperarea transfrontalieră.

În altă ordine de idei, şeful Cabinetului de Miniştri a pus accentul pe necesitatea consolidării relaţiilor de colaborare în domeniul comercial-economic. Premierul moldovean s-a referit, în special, la implementarea proiectelor din domeniul energetic, cum ar fi construcţia liniei electrice de tensiune înaltă Bălţi-Suceava, identificarea modalităţilor şi căilor în vederea diversificării surselor energetice etc.

Premierul a evidenţiat şi oportunitatea ajustării cadrului legislativ existent între ambele ţări, ţinându-se cont de apropiata aderare a României la Uniunea Europeană.

La rândul său, Nicolae Văcăroiu a apreciat decizia Moldovei de a urma calea de integrare europeană, exprimându-şi certitudinea că acest scop comun va mobiliza cele două ţări spre o cooperare mai eficientă şi pragmatică. De asemenea, preşedintele Senatului român a reiterat poziţia ţării sale de susţinere a Moldovei în soluţionarea problemei transnistrene, bazându-se pe principiul de suveranitate şi integritate.

De asemenea, Nicolae Văcăruiu s-a întâlnit cu proaspătul ministru al Economiei şi Comerţului, Igor Dodon. Serviciul de presă al respectivului minister nu a difuzat un comunicat de presă în legătură cu subiectele abordate de către cei di oficiali.

Premieră pentru relaţiile celor două ţări

De menţionat că este pentru prima dată de la obţinerea independenţei Republicii Moldova când un oficial de rangul lui Nicolae Văcăroiu se întâlneşte cu un ministru moldovean. Întrebat ce semnificaţii ar comporta această întrevedere pentru relaţiile celor două state, economistul Veaceslav Ioniţă ne-a declarat că, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, România doreşte să devină o pune de lansare a mărfurilor şi serviciilor din Europa către piaţa de Est şi CSI. Asta înseamnă că România, inclusiv prin vizita în Republica Moldova a preşedintele senatului, Nicolae Văcăroiu, încearcă să pună la punct caracterul relaţiilor de viitor cu Republica Moldova şi Ucraina.

Întrebat despre perspectivele de investiţiilor româneşti în economia Republicii Moldova, Ioniţă a răspuns că oamenii de afaceri români doresc foarte mult să investească în partea stângă a Prutului. „Chiar şi Guvernul român recomandă cu insistenţă comunităţii de afaceri din România să investească în economia Republicii Moldova. Dar una e să recomanzi şi cu totul altceva este aşa să şi se întâmple. Din nefericire, Republica Moldova are o imagine foarte negativă în Europa, inclusiv în România. Şi asta din cauza vidului informaţional sau a informaţiilor denigratoare despre Republica Moldova. Pentru a schimba în bine această situaţie, am lansat, acum două săptămâni, la Bucureşti, „Monitorul investiţiilor inteligente”. Este vorba de un buletin bilunar, în care descriem mediul economic din Republica Moldova şi oportunităţile investiţionale. Or, în prezent, nici un agent economic nu riscă şi nici nu are pe agenda sa de intenţii Republica Moldova, ca spaţiu economic pentru investiţi”, a mai spus Veaceslav Ioniţă. // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare