Chişinău / Moldova.ORG/ — Negocierile privind soluţionarea diferendului transnistrean, petrecute ieri la Moscova, au eşuat. Poziţia inflexibilă a delegaţiei de la Tiraspol nu a permis adoptarea unei decizii în acest sens pînă la sfîrşitul şedinţei respective. Participanţii la negocieri au fost nevoiţi să amâne şedinţa de negocieri până la toamnă.
Delegaţia Republicii Moldova a reiterat că obiectivul principal al procesului de negocieri în format oficial îl constituie elaborarea statutului juridic special pentru regiunea transnistreană cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul frontierelor recunoscute în plan internaţional.
Preşedintele interimar, Marian Lupu, se arată foarte optimist în acest sens şi speră că negocierile vor fi relansate în scurt timp. “Cred că autorităţile transnistrene sunt interesate în aceste negocieri şi au dat de înţeles că vor fi relansate”, spune Marian Lupu.
Totodată, Ambasadorul rus în Republica Moldova, Valeri Kuzmin spune că nu este la curent despre faptul că negocierile au eşuat şi a rugat sursele mass-media să fie mai obiective şi să nu alerge după senzaţii ci să contribuie strategic la aceasta.
Analistul politic Bogdan Ţîrdea, crede că autorităţile moldoveneşti nu sunt interesate de soluţionarea acestui conflict.
În opinia lui, au fost cîteva situaţii care din start au marcat negativ discuţiile de la Moscova, cum ar fi scandalul din Ambasada Rusiei în Moldova, cînd diplomaţii moldoveni au părăsit reşedinţa rusă sau vizita în ţara noastră a senatorului american John McCain, cunoscut pentru declaraţiile sale antiruseşti. ”Atît partea radicală a Transnistriei, cît şi aripa radicală din conducerea Republicii Moldova au făcut tot posibilul pentru a tergiversa, a sabota şi a compromite aceste negocieri. Ceea ce şi s-a reuşit”, a remarcat analistul.
Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, spune că formatul 5+2 în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean este la momentul actual fără alternativă, cu toate problemele şi deficienţele legate de acest proces.
„Suntem într-o lume unde există interese, unde nimic nu se obţine gratuit, există anumite relaţii şi există anumite drepturi, dar şi responsabilităţi. Dacă vrei să beneficiezi de drepturi, respectiv, trebuie să-ţi asumi şi anumite datorii, responsabilităţi. Transnistria beneficiază de mai multe avantaje, ca parte componentă a Moldovei, pe care oficial nu o acceptă, dar de fapt beneficiază din plin. De exemplu, entităţile din Transnistria beneficiază din plin de regimul care există între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. În momentul în care beneficiază de drepturi, este firesc să aşteptăm că acceptă şi anumite responsabilităţi", a menţionat Iurie Leancă.