După ce au participat la acţiunea de blocare a tribunei Parlamentului în timpul şedinţei de vineri, 16 mai 2008, UNIMEDIA a contactat trei lideri politici ca să afle cum vor acţiona aceştia în continuare. Vitalia Pavlicenco, liderul PNL, susţine că “opoziţia ar trebui să aibă acţiuni mai tranşante si mai radicale”. Vlad Filat, preşedinte PLDM, declară că nu agreează protestele care nu au efect şi că opoziţia trebuie să iasă “din pereţii Parlamentului”, iar Leonid Bujor, deputat AMN, precizează că AMN va decide la 22 mai, în cadrul şedinţei fracţiunii modul în care partidul va acţiona şi că nu va “permite ca Parlamentul Republicii Moldova să devină Comitetul Central (CC) al PCRM”.
Solicitată de UNIMEDIA, deputatul Vitalia Pavlicenco, preşedintele PNL, a declarat că blocarea tribunei vinerea trecută nu ar fi fost planificată din timp. „Ne-am aliat la propunerea Alianţei Moldova Noastră, deoarece consider că propunerile opoziţiei trebuie luate în seamă. Nu se ştie ce vom face mâine la şedinţa în plen a Parlamentului pentru că nu există, din păcate, o masă rotundă a partidelor de opoziţie care ar lua atitudine la fărădelegile Partidului Comuniştilor. Opoziţia ar trebui să aibă acţiuni mai tranşante şi mai radicale”.
Vlad Filat, preşedintele PLDM, consideră că blocarea tribunei Parlamentului a avut loc într-un anumit context, ceea ce “nu înseamnă ca pe viitor urmează sa repetăm acţiunea. Nu agreez proteste, care nu au efect. Urmează sa acţionăm mult mai amplu şi să ieşim din pereţii Parlamentului”.
Leonid Bujor, deputat AMN, declară că la şedinţa de mâine a fracţiunii se va decide ce atitudine va lua AMN în cadrul şedinţei Parlamentului. “Comuniştii duc lumea în eroare prin instituţiile mass-media, numind opozitia distructivă. Noi nu acceptăm calificativul de „opoziţie distructivă”, pentru că avem în faţă sute de mii de alegători. Nu vom permite ca Parlamentul Republicii Moldova să devină Comitetul Central al PCRM, condus de Vladimir Voronin.”
UNIMEDIA aminteşte că vineri, 16 mai 2008, opoziţia a blocat tribuna centrală a Parlamentului în semn de protest faţă de lipsa de cooperare a fracţiunii majoritare. Opoziţia a propus anterior să fie creată o comisie specială care să cerceteze situaţia spitalului din Hânceşti şi a sistemului sanitar naţional. Fracţiunea majoritară a refuzat însă să susţină iniţiativa, precum şi ideea de a-i chema în plenul Legislativului pe ministrul sănătăţii, Larisa Catrinici, şi premierul Zinaida Greceanâi pentru a oferi explicaţii pe marginea acestui subiect. În timp ce opoziţia a fluierat, a bătut din picioare şi a scandat lozinci anticomuniste, fracţiunea majoritară a continuat discuţiile şi a votat, în doar câteva minute, toate proiectele de lege incluse pe ordinea de zi.//UNIMEDIA