Organizaţia Globală a Parlamentarilor împotriva Corupţiei va crea o filială în Republica Moldova

În Republica Moldova va fi creată o filială a Organizaţiei Globale a Parlamentarilor împotriva Corupţiei (GOPAC). Anunţul a fost făcut de preşedintele Organizaţiei, John Glass Williams, în cadrul unei întrevederi cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

John Glass Williams scopul de bază al filialei rezidă în oferirea asistenței și dezvoltarea capacităților parlamentarilor privind abordarea efectivă a corupției și supravegherea instituțiilor responsabile de lupta și combaterea fenomenului.

„Salutăm inițiativa Republicii Moldova de a se alătura eforturilor parlamentarilor la nivel internațional în lupta cu corupția. GOPAC este o rețea globală, care reunește parlamentari din toată lumea și poate oferi expertiză deputaților în realizarea agendei anticorupție a țării”, a declarat John Glass Williams.

La rândul său, preşedintele Parlamentului Andrian Candu a anunțat despre crearea unui Grup de lucru anticorupție între Parlament și societatea civilă, pentru a asigura implicarea mai activă a sectorului asociativ în activitatea parlamentară, respectiv deschiderea instituției față de cetățeni.

„Pornind de la adoptarea așa-zisului pachet de integritate și deputații ar trebui să se implice mai activ și să utilizeze controlul parlamentar, pentru a se asigura că atât instituțiile responsabile de lupta anticorupție, cât și Guvernul își fac bine treaba în slujba cetățenilor”, a declarat Andrian Candu.

Planul de acţiuni anticorupţie al Parlamentului Republicii Moldova prezintă circa 60 de iniţiative care urmează a fi implementate în perioada 2016-2018, fiind în proces de definitivare în Comisia securitate națională, apărare și ordine publică.

Documentul cuprinde acțiuni specifice pentru prevenirea și monitorizarea luptei cu corupția, cooperarea Parlamentului cu alte instituții, consolidarea funcției de control parlamentar și asigurarea transparenței instituției legislative.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.