OSCE, despre Moldova-răbdătoare şi tolerantă

De Mariana Nicolaev/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Integrarea Europeană a Republicii Moldova şi îndeplinirea în legătură cu aceasta a reformelor socio-economice, vor contribui la rezolvarea conflictului Transnistrean, a declarat Giedrius Èekuolis, reprezentantul special al OSCE, cu privire la conflictele de lungă durată.

Reprezentantul OSCE consideră că Moldova este interesată de bunăstarea cetăţenilor săi, a statutului de drept, a circulaţiei libere pe teritoriul Europei şi a orientării europene a ţării.

Anume aceşti factori, în conformitate cu părerea diplomatului lituanian, vor contribui la crearea condiţiilor pentru soluţionarea conflictului transnistrean.

Răspunzâmd la întrebarea, ce Chişinăul a făcut bine şi ce ar fi putut face şi mai bine pentru a rezolva conflictul, reprezentantul OSCE, a subliniat în primul rând, răbdarea şi toleranţa cu care se munceşte pentru reglarea acestei situaţii.

"A fost depusă o muncă enormă, pentru a crea condiţii de siguranţă în rezolvarea acestei situaţii, ce include mai multe acorduri semnate între Chişinău şi Tiraspol: înregistrarea întreprinderilor transnistrene, emiterea de certificate pentru bunurile produse pe partea de est a Nistrului, libera circulaţie a oamenilor pe ambele părţi a râului şi multe altele ", a spus Giedrius Èekuolis.

“Apreciez mult " diplomaţia fotbalului ", creată de către Prim-ministrul Vlad Filat, şi sper că aceste măsuri vor avea loc şi pe viitor", a mai spus el.

Printre problemele cărora ar trebui să se acorde prioritate, diplomatul lituanian a a menţionat: luarea deciziei finale în ceea ce priveşte problema căii ferate.

"Este de dorit să se prevadă tranzitul prin Transnistria, nu doar pentru trenurile de transportare a pasagerilor, dar şi acelora cu greutăţi. În termeni mai generali, cred că ar trebui să înceapă să se ia în considerare potenţialul statutului Transnistrean, bazat pe dreptul internaţional şi care va fi acceptabil şi pentru partea de est a populaţiei.

Aş dori, de asemenea, să menţionez, că acest lucru este necesar, şi că ar trebui să înceapă pregătirea populaţiei pe marginea poteţialelor compromise de lungă durată", a declarat purtătorul de cuvânt al OSCE, fără a preciza însă natura acestor compromisuri.

În calitate de participant la reuniunea neformală a formatului "5 +2", care a avut loc pe 21 iunie, la Moscova, Giedrius Èekuolis a declarat că participanţii acestuia, prevăd, în cele din urmă posibilitatea reluării negocierilor formale, după o pauză lungă, ceea ce este de fapt, foarte important şi dă speranţe pentru progres .

"Decizia privind această problemă, este încă în curs. Reuniunea a fost suspendată temporar", a spus Giedrius Èekuolis. Diplomatul a recunoscut că rezultatele nu coincid cu aşteptările OSCE.

"De fapt, speranţa privind posibilitatea de a se relua negocierile oficiale privind reglementarea transnistreană cât mai devreme, au fost destul de ridicate, deja de la reuniune de la Moscova,.

Dar întîlnirea, nu a avut loc, după cum a fost planificată, deaceea în viitorul apropiat va continua, " a încheiat, Èekuolis, reprezentantul special al OSCE, cu privire la conflictele de lungă durată.

Amintim, că Lituania, la momentul de faţă, deţine postul de preşedinte al OSCE.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.