De Pavel Păduraru
Săptămâna aceasta, Iurie Ciocan, secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), a declarat pentru PRO TV, făcând aluzie la TIMPUL, că „un ziar cu acoperire naţională” a publicat liste electorale contrafăcute, în care satul nu corespunde cu raionul şi nici cu circumscripţia. Deşi a vorbit la plural, Ciocan s-a referit la o singură listă, publicată în prima parte a acestui material, în care circa 40 de persoane semnează, fără a le fi indicate numărul actelor de identitate, adresa, anul şi ziua naşterii. Inscripţiile de pe listă arată că aceasta este de la secţia nr. 28 din s. Ialpugeni, Şoldăneşti. Totodată, responsabili de la PL, care ne-au prezentat lista, ne-au asigurat că s. Ialpugeni este în r-l Cimişlia şi nu în r-l Şoldăneşti. Totuşi, respectiva listă face parte din documentele scrutinului din 5 aprilie. De aici se conturează încă o fraudă – atât de gravă, încât îl lasă fără cuvinte chiar şi pe secretarul CEC. Vă prezentăm mai jos alte falsificări depistate de către AMN, PL şi PLDM, care au adus voturi suplimentare în mod ilicit.
Semnături reproduse fraudulos
Scopul fraudei este evident: dacă cineva nu vine la votare, iar tu – membru al biroului electoral -, pentru că nu rişti nicio pedeapsă, semnezi în numele altora sau permiţi unor alegători să voteze pentru alţii. Această fraudă s-a practicat în proporţii mari la 5 aprilie. De exemplu, observatorii de la secţia nr. 13 din s. Corjova, Criuleni, au observat un alegător care a semnat şi a votat pentru cinci persoane. Ion Hâncu din Ialoveni n-a participat la votare, dar cineva i-a reprodus fraudulos semnătura la secţia nr. 5 din localitate. Rusu Nicolae din Ştefan-Vodă a mers să voteze la secţia nr. 7, dar în dreptul numelui său era deja o semnătură care nu-i aparţinea. Aceeaşi întâmplare a avut şi Ceban Valeriu, la secţia nr. 39 din acelaşi raion. Numai la secţia nr. 6/15 din s. Colicăuţi, Briceni, s-au depistat 64 de semnături reporduse fraudulos, la secţia din s. Bulboaca, Briceni – 62, în raionul Briceni – 361, în Cahul – 492, Criuleni – 410, Donduşeni – 103, Hânceşti – 227, Nisporeni – 81, Teleneşti – 226, Orhei – 79, Căuşeni – 20, Bălţi – 168, Chişinău – 11, Râşcani – 6, Ştefan-Vodă – 22. Un caz inexplicabil s-a întâmplat la secţia nr. 28 din s. Talmaza, Ştefan-Vodă, unde şase persoane au fost incluse în lista suplimentară şi există semnăturile că au votat, după care toate au fost şterse cu o linie: Ţâbârnac Ioan, Ţâbârnac Feodosia, Faraonov Vasile, Salcuţan Viorel, Ciolac Angela, Vasilachi Iacov.
Au votat fără a semna în listă?!
Din grabă, ca să nu le vadă observatorii, persoane necunoscute au votat de mai multe ori, fără măcar să semneze pentru cei cărora le-au furat voturile. Adică, se aplică votul pe mai multe buletine de vot, iar în procesele-verbale nu se indică cifra celor care au votat, ci numărul tuturor buletinelor introduse în urnă. Potrivit AMN, un asemenea caz a avut loc în s. Buţeni, Hânceşti, unde şeful secţiei de votare, Ion Mahu, a observat că Natalia Gârleanu (adeptă a PCRM) a intrat în cabina de vot cu trei buletine de vot. Ea a motivat că a luat mai multe buletine din greşeală. Se presupune că Gârleanu a primit buletinele de la Vasinschi Nina, consilier comunist şi membră a comisiei electorale. Mai mult, Mahu a fost sunat imediat de o persoană importantă din PCRM, care l-a avertizat să nu facă public acest caz… La secţia nr. 9 din s. Sagaidac, Cimişlia, din 15 persoane incluse în lista de votare la domiciliu, au votat numai trei, deşi în procesul-verbal se arată 15(!) votanţi. La secţia 15 din s. Cruglic, Criuleni, în lista suplimentară sunt incluse 17 persoane şi tot atâtea buletine au fost folosite, dar, de fapt, au votat numai opt. La fel s-au acumulat ilicit 14 voturi la secţia nr. 8 din s. Bălţata, Criuleni. La secţia 13 din s. Corjova, Criuleni, în urna de vot au fost găsite cu 28 de buletine mai mult decât semnături. La Cahul, diferenţa dintre cifrele din listele electorale şi cele din procesele-verbale variază de la 10 până la 100.
Votarea multiplă
Respectiva fraudă presupune votarea de către aceeaşi persoană de câteva ori, la diferite secţii sau pe diferite liste. Bunăoară, 28 de persoane înscrise în listele de bază la secţia nr. 38 din Tigheci, Leova, au votat şi în listele suplimentare ale secţiei nr. 39 din acelaşi sat. Mârza Ion din s. Sofia, Hânceşti, a votat aici pe lista de bază, iar în s. Negrea – pe cea suplimentară. Cheptene Zinaida a votat în lista de bază la secţia nr. 4 şi în cea suplimentară la secţia nr. 5 din Glodeni. În acelaşi oraş, Chepea Iulian a votat la secţia nr. 1 pe lista de bază şi la secţia nr. 2 – pe suplimentară. La una şi aceeaşi secţie, au votat pe două liste: Scutelnic Maria (secţia nr. 12, s. Cimişeni, Criuleni), Buhna Maria (secţia nr. 17, s. Cărpineni, Hânceşti), Turculeţ Maria (secţia nr. 15, s. Caracui, Hânceşti), Goncear Ion (secţia nr. 4, Călăraşi), Strungari Parascovia, Calancea Valentina, Calancea Pantelimon (secţia nr. 42, Tătăreşti, Străşeni). La secţia nr. 25 din s. Ciuciuleni, Hânceşti, au fost incluşi în aceeaşi listă de două ori: Movileanu Armenia, Rusu Nicolai, Buza Nicolai şi Buza Mariana. Andrieş Zinaida, membru al comisiei la secţia nr. 4 din Făleşti, a votat aici în baza certificatului cu drept de vot, iar la secţia nr. 3 – pe lista de bază. Caburgan Vladimir, născut în 1929, este prezent în trei liste (!) ale secţiei nr. 1 din Ştefan-Vodă, cu aceleaşi adresă şi act de identitate. PLDM a depistat 120 asemenea cazuri numai la Leova, iar PL – 5.214 cazuri în listele verificate.
Şantajaţi să voteze de două ori
Codreanu Alina şi Tudoreanu Andrei din s. Gura Galbenei, Cimişlia, au solicitat la secţia nr. 25 să li se elibereze certificate de vot pentru a vota în altă localitate. În schimb, şefii comisiei de votare le-au cerut să semneze în listele electorale, precum că au votat şi aici. Iar la secţia nr. 69 din s. Voinescu, Hânceşti, la patru persoane se arată că au primit certificate de vot, dar semnăturile lor figurează şi în aceste liste.
Mai mulţi alegători au votat cu acelaşi act de identitate
La 5 aprilie, s-a admis şi participarea la votare a mai multor persoane cu acelaşi buletin de identitate. La secţia nr. 8 din Orhei şi nr. 29 din s. Mileşti, Nisporeni, câte două persoane au votat cu acelaşi act. La secţia nr. 27 din s. Micleuşeni, Străşeni, Zinovia şi Elena Raclari, dar şi Gheorghe şi Parascovia Bogdan au votat cu aceleaşi acte de identitate. În total, PL a descoperit 3.280 de cazuri similare, numai la Orhei numărul lor ridicându-se la 608.
Alegători cu mai multe acte de identitate
Alţi alegători au votat de mai multe ori cu acte de identitate diferite. În 21 de secţii din Soroca au fost consemnaţi 30 de electori care au votat cu două acte de identitate. Alţii au votat cu buletine de identitate cu numere greşite. Doar în listele secţiei nr. 54 din s. Paşcani, Hânceşti, sunt înscrise 14 numere de acte greşite.
Adăugaţi suplimentar în listele de bază
Potrivit legislaţiei, orice persoană care nu este inclusă în lista de bază, dar vine să voteze cu acte în regulă, este înscrisă în lista suplimentară. La 5 aprilie, însă, mai multe liste de bază au fost suplinite cu nume noi, scrise de mână. Doar la Orhei, Opoziţia a descoperit 24 asemenea încălcări. Adăugând nume, chiar încălcând legea – dacă acest lucru interesează pe cineva -, poţi obţine voturi ilegale pentru un partid anume.
Adrese sau nume inventate
Un bărbat, Andrei Melinte, a votat pe listele suplimentare la secţia nr. 2 din Făleşti, fiindu-i indicat că locuieşte pe str. Babinschi, 26. Această stradă însă – s-a stabilit cu certitudine – nici nu există la Făleşti. În lista suplimentară a secţiei nr. 3 din acelaşi oraş a votat Miron Costin, domiciliat pe strada Miron Costin… În listele secţiei nr. 37 din s. Moldovanca, Făleşti, domiciliul lui Efimiţa Ivan şi Efimiţa Galina este „fabrica de zahăr”.
Impuşi să voteze cu comuniştii
După alegeri, s-au adresat Opoziţiei părinţi ai militarilor, care susţineau că fiii lor au fost impuşi să voteze PCRM şi să-şi fotografieze cu telefonul mobil buletinul de vot, altminteri erau ameninţaţi cu bătaia şi alte pedepse. Asemenea sesizări au venit şi de la rudele deţinuţilor. Opoziţia atrage atenţia asupra participării la votare a persoanelor declarate incapabile de exerciţiu prin hotărâri de judecată definitive şi a celor condamnate la privaţiune de libertate pentru comiterea crimelor grave, deosebit de grave şi excepţional de grave, semnăturile cărora figurau în unele liste electorale.
Comuniştii îşi ascund păcatele
Până în 2009, după alegri, listele se transmiteau primăriilor şi preturilor pentru perfectarea lor în urma observaţiilor alegătorilor. În octombrie 2008, însă, CEC a adoptat în taină un regulament ce prevedea transmiterea listelor electorale instanţelor judecătoreşti. Proiectul nu a fost pus în discuţie cu partidele de opoziţie, care au aflat surprinse despre aceasta abia după 5 aprilie.
După ce, la 8 aprilie, CEC a permis accesul Opoziţiei la listele electorale, PCRM a reacţionat imediat. Pentru a stopa cu orice preţ verificarea listelor, care ar fi putut conduce la declararea alegerilor nule, comuniştii au contestat decizia CEC la Curtea de Apel. Supusă guvernării, Curtea a interzis copierea listelor, iar comuniştii s-au grăbit să ceară, fără nicio logică, renumărarea voturilor. Nu-i exclus că, în cadrul acestei proceduri, să fi fost nimicite cele mai compromiţătoare acte electorale, dar însăşi respectiva intenţie presupune distragerea atenţiei opiniei publice de la falsificări. La 22 aprilie, Curtea Constituţională s-a făcut că nu aude probele fraudării şi a validat alegerile, după care Voronin le-a dăruit membrilor Curţii câte un ceas performant. Asemenea cadouri au primit şi unii membri ai CEC, dar şi unii primari comunişti. Culmea voroninismului – după ce bizara listă a alegătorilor, pregătită de Ministerului Dezvoltării Informaţionale, a reprezentat un atu primordial în fraudarea alegerilor, ministrul Pavel Buceaţchi a fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii” în ziua de 7 aprilie, când clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei erau devastate…