Pactul Global şi programul de dezvoltare a afacerilor durabile au fost lansate la Chişinău

Moldova.ORG — Reprezentanţi ai guvernului, sectorului privat, societăţii civile şi comunităţii donatorilor s-au întrunit astăzi şi au lansat în Moldova discuţiile asupra a două iniţiative globale ale ONU: Pactul Global al ONU şi Programul de dezvoltare a afacerilor durabile.

După cum transmite MOLDOVA.ORG, un grup de companii-lider din Moldova au creat o reţea locală pentru promovarea responsabilităţii sociale corporative, în cadrul unui proces care a inclus şi semnarea Pactului Global al ONU.

Printre acestea se numără Întreprinderea de Stat Combinatul de Vinuri de Calitate "Milestii Mici", Sun Communications, COVOARE Ungheni, ROMPETROL, ACOREX WINE, BIOPROTECT, ARHICONI GRUP, MOLDCELL, VOXTEL, Moldova Agroindbank S.A., Endava, Union Fenosa si Efes Vitanta Moldova.

Prin semnarea Pactului Global, aceste companii s-au angajat sa integreze cele zece principii ale Pactului Global in domeniul drepturilor omului, standardelor muncii, mediului şi combaterii coruptei in strategiile si activităţile lor.

Pe parcursul evenimentului, participanţii au fost familiarizaţi cu Programul de dezvoltare a afacerilor durabile pentru reducerea sărăciei, care facilitează identificarea soluţiilor de către companii pentru reducerea sărăciei si oferă un cadru prin care pot fi reduse riscurile asociate cu investiţiile sectorului privat. Discuţiile s-au axat pe modul în care sectorul privat poate ajuta Moldova sa-şi îmbunătăţească mediul local de investiţii, sa-si dezvolte sectorul privat si sa realizeze priorităţile de dezvoltare prevăzute de Strategia de Creştere Economica şi Reducere a Sărăciei.

Valeriu Strelet, preşedinte aI reţelei Pactul Global în Moldova a spus "Reţeaua Pactului Global în Moldova va avea un rol important în asigurarea unui dialog permanent asupra participării companiilor din Moldova la realizarea priorităţilor de dezvoltare ale ţării şi asigurarea unui trai mai bun pentru toţi cetăţenii Moldovei".

Yusuf Baykan, Manager General, Compania MOLDCELL a menţionat în discursul său "Responsabilitatea sociala corporativa este importanta pentru noi deoarece succesul afacerii noastre se datorează acestei ţări şi oamenilor din Moldova".

În cadrul întrunirii de astăzi s-a menţionat că Pactul Global poate avea beneficii importante pentru companii. Atunci când o companie devine membru al reţelei Pactului Global, aceasta transmite un mesaj către consumatori şi mass-media ca este în mod egal interesata de bunăstarea angajaţilor săi, societate în general şi mediul ambiant. Aderarea la Pactul Global oferă companiilor o recunoaştere publica mai mare, care contribuie la consolidarea cooperării lor cu guvernul şi organizaţiile nonguvernamentale.

Un alt atu al Pactului Global este cel de a uni companiile şi Agentţiile ONU, societatea civilă în scopul promovării principiilor universale în domeniul social şi mediului ambiant. Programul de dezvoltare a afacerilor durabile pentru reducerea sărăciei, contribuie la sporirea afacerilor în favoarea oamenilor săraci în Moldova şi la facilitarea unei implicări mai active a sectorului privat în eforturile de dezvoltare şi reducere a sărăciei.

Procesul de lansare a Pactului Global in Republica Moldova a fost facilitat de Centrul Analitic Expert-Grup in cadrul proiectului "Promovarea responsabilitatii sociale corporative si lansarea Pactului Global in Moldova"

MOLDOVA.ORG informează: Pentru prima oară Pactul Global a fost propus de Secretarul General al ONU, Kofi Annan, în alocuţiunea sa la Forumul Economic Global, care a avut loc la 31 ianuarie la Davos, Elveţia. Prin Pactul Global, Secretarul General a invitat liderii sectorului privat să se implice în soluţionarea problemelor ce ţin de dezvoltarea naţionala si globalizare prin angajarea în protecţia drepturilor omului, îmbunătăţirea condiţiilor de munca, ocrotirea mediului şi combaterea corupţiei. 

Mai multa informatie despre Centrul Analitic Expert-Grup si proiect la www.expert-qrup.org // MOLDOVA.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare