Parlamentele de la Bucuresti si Chisinau vor avea Consultari Permanente

"Republica Moldova este interesata in stabilirea unor consultari permanente dintre legislativele de la Bucuresti si Chisinau, care ar sprijini eforturile Parlamentului Moldovei in procesul de armonizare a legislatiei nationale la rigorile comunitare si sa contribuie la aprofundarea relatiilor traditionale de sustinere reciproca", a declarat presedintele Parlamentului Marian Lupu in cadrul unui dialog cu vicepresedintele Senatului Romaniei, Teodor Melescanu.

Teodor Melescanu a sustinut fara rezerve acest mod de abordare al relatiilor bilaterale si a declarat ca delegatia parlamentara a Republicii Moldova, care in viitorul apropiat va efectua o vizita de documentare la Bucuretti va beneficia de intreaga sustinere a legislativului roman.

Vicepresedintele Senatului s-a referit la asistenta acordata de guvernul suedez Romaniei pentru crearea unui program informational ce cuprinde legislatia romana racordata la aquis-ul comunitar. In viziunea lui Melescanu, un astfel de sistem ar fi util si pentru Republica Moldova.

Lupu a mentionat ca, avand in vedere experienta Romaniei in domeniul integrarii europene, trebuie sa fie acordata o atentie cuvenita vizitelor de documentare, sedintelor comune ale comisiilor parlamentare permanente etc. Totodata, aceasta abordare, in opinia lui Marian Lupu, in contextul unei alte prioritati a Legislativului moldovean – diplomatia parlamentara – va contribui esential la dezvoltarea relatiilor bilaterale in domeniile de interes pentru ambele state.

In contextul impulsionarii relatiilor bilaterale interparlamentare, Marian Lupu a mentionat si necesitatea revitalizarii activitatii grupului interparlamentar moldo-roman de prietenie, precum si crearea unor noi structuri institutionale.

Vicepresedintele Senatului a sustinut plenar aceste initiative si a propus elaborarea unei agende a intrevederilor conducerii ambelor legislative, in cadrul carora sa fie discutate toate subiectele de interes comun. // Romanian Digest

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.