Partidul Democrat din Moldova a anunţat că lista electorală a formaţiunii pentru alegerile din 30 noiembrie va fi întocmită prin votul direct al membrilor şi susţinătorilor săi. La 28 septembrie aceştia vor putea să meargă la sediile PDM şi să-şi aleagă candidaţii care urmează să fie incluşi în lista electorală a democraţilor.
Liderul democrat, totodată, a declarat că diaspora va putea participa la acest exercițiu electoral. “O să organizăm această posibilitate şi pentru diaspora moldovenească, în ţările unde prezenţa ei este mai mare şi mai concentrată. Am stabilit o listă precisă a secţiilor de votare, un Regulament de desfăşurare a alegerii deschise a candidaţilor, o comisie electorală a PDM, în fruntea căreia a fost ales vicepreşedintele Parlamentului, domnul Sergiu Sîrbu”, a declarat Marian Lupu în cadrul unui interviu oferit pentru IPN.
PDM a precizat că decizia a fost aprobată la Comitetul Executiv al partidului, unde s-a decis să fie formată şi o comisie electorală internă de partid. De astăzi, reprezentanţii PDM vor merge în teritoriu ca să informeze membrii şi susţinătorii săi că îşi pot desemna candidaţii pentru lista electorală a partidului.
„Alegerile deschise pentru candidaţii din lista electorala reprezintă o premieră pentru politicul din R.Moldova. Şi dacă unii nu vor sa lase puterea din mâini, noi vom fi primii” , a precizat liderul PDM, Potrivit lui, va fi pentru prima dată când lista electorală nu va întocmită „pe coridoarele sediului central al PDM de la Chișinău, ci ca urmare a votului membrilor și simpatizanților noștri din toată țara”.
” Lista de candidaţi nu se mai face în sediul central al partidului, ci la urne, prin voturile membrilor şi simpatizanţilor noştri. Vrem schimbare în politica moldovenească? Atunci să înceapă fiecare din propria ogradă, prin propriul exemplu. Lumea nu se va mai lăsa cumpărată cu declaraţii regizate şi promisiuni fără fapte”, a explicat acesta în același context.
Marian Lupu a mai spus că PDM, care este unul din iniţiatorii proiectului de lege privind votul uninominal, a decis să nu mai amâne aplicarea votului uninominal și să folosească această metodă mai întâi la nivel de partid.