Patru recitaluri de pian, o conferinţă ştiinţifică studenţească despre coopararea moldo-maghiară, 2 expoziţii, una de carte a autorilor maghiari şi alta de artizanat „Matyoart” – toate acestea constituie agenda „Zilele Culturii Maghiare în Republica Moldova”, care se se vor desfăşura în perioada 18 – 24 ianuarie la Chişinău, Tiraspol, Bălţi şi Comrat.
Recitalurile de pian vor fi prezentate de bine cunoscutul muzician maghiar Endre Hegedus. Va oferi spre audiţie publicului meloman creaţii de popularitatate ale celebrilor compozitori maghiari Ferenc Liszt şi Bela Bartoc.
Conferinţă ştiinţifică studenţească despre coopararea moldo-maghiară se va desfăşura în cadrul ULIM. Studenţii vor comenta în lucrările lor aspecte ale dialogului dintre Chişinău şi Budapesra pe parcursul celor 22 de ani de când au fost stabilite relaţiile diplomatice dintre Republica Moldova şi Ungaria.
Expoziţia de carte, care va fi găzduită de Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, îşi propune să familiarizeze cititorii din ţara noastră cu creaţiile unora dintre cei mai reprezentativi exponenţi ai literaturii maghiare, lucrările cărora au fost traduse în mai multe limbi ale lumii, inclusiv în limba română.
O altă expoziţie, cea de artizanat „Matyoart” va fi vernistată în Galeria de Artă din incinta Ambasadei Ungariei în Republica Moldova.
Acest eveniment este prilejuit de Ziua Naţională a Culturii care se consemneză în Ungaria pe data de 22 ianuarie, odata cu cea a Imnului Naţional – a menţionat Ambsadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Ungariei la Chişinău, Matyas Szilagui. Deşi a fost scris acum aproape 200 de an, Imnul nu a fost modificat, mesajul lui fiind unul înălţător, cu o linie melodică caldă. Nu este un imn în ritm de marş militar, ofensiv – a specificat diplomatul maghiar.
În altă ordine de idei, a menţionat că în acest an ar putea avea loc şi „Zilele Culturii Republicii Moldova în Ungaria”, conform unui acord de colaborare pe dimensiunea culturală semnat între guvernele de la Chişinău şi Budapesta.