Pentru cei ce simt şi gândesc româneşte

1 Decembrie este ziua naţională a României şi are o însemnătate specială:  această zi marchează un eveniment istoric foarte important – unirea Transilvaniei cu România, în anul 1918.

În această zi, românii de pretutindeni sărbătoresc pe stradă, la paradele militare din Alba-Iulie sau Bucureşti, ori acasă alături de cei dragi.

Pe 1 Decembrie la Chişinău va  avea loc o premieră: 1 kilometru de tricolor va fi desfășurat pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău. Evenimentul va transmite un mesaj că cetățenii Republicii Moldova simt românește și își doresc unirea cu România.

Cu acest prilej, pentru toţi ce simt şi gândesc româneşte, readucem aminte câteva concluzii din analiza costurilor  unei eventuale reunificări a Republicii Moldova cu România.

Analiza a fost realizată pe baza grilei germane de evaluare a costurilor reunificării, încă în 2014, de Departamentul geo-economic al Fundaţiei Universitare a Mării Negre (FUMN), coordonat de Petrişor Peiu.

Reunificarea României – obiectivul unei generaţii

„Reunificarea României ar urma probabil „scenariul german“ din punct de vedere financiar, cifrele fiind comparabile, adică populaţia este în raportul 1:6 în cazul nostru şi 1:4 în cazul german, iar raportul între PIB/capita de 1:4 în cazul nostru şi de 1:3 în cazul german;

– Diferenţa de performanţă economică între România şi Republica Moldova „creşte cu panta lină“, făcând posibilă reunificarea cam în orice moment din următorii 20 ani, dar asta numai în condiţiile în care Republica Moldova nu va avea accidente de parcurs gen „episodul Voronin 2001-2009“;

– În cazul repetării unui episod Voronin(probabil cu o probabilitate de peste 50%) raportul de performanţă economică va creşte cu altă acceleraţie, putând atinge cifra 10.

Se observă că, pur aritmetic, dacă reunificarea ţării ar avea loc până în 2018 (intervalul acoperit de prognoza FMI), PIB-ul noii Românii ar depăşi pe cel al Norvegiei, Greciei, Cehiei, Kazahstanului, devenind comparabil cu cel al Austriei, Ucrainei sau Elveţiei.

Având în vedere coeficientul de accelerare a creşterii PIB ca urmare a investiţiilor masive în Republica Moldova, PIB /capita poate avea o creştere accelerată, dublându-şi valoarea globală (România+Republica Moldova) şi ajungând ca, în valori absolute să devenim o economie în primele 40 de ţări de pe glob, concurând cu Belgia şi Suedia.

În valori nominale, respectând modelul german, am putea avea următoarele cifre:

      Dacă reunificarea s-ar face mâine şi dacă toate costurile asociate adică 180 miliarde USD; probabil că cel puţin 20% ar reprezenta investiţii private , adică 36 miliarde USD; în acelaşi timp, în cazul României, probabil că o cifra chiar mai mare ar reprezenta contribuţia Uniunii Europene, adică încă 40-50 miliarde USD, mai ales că vorbim despre 20-25 ani.

Practic, România ar avea de cheltuit în jur de 90 miliarde USD din surse bugetare în următorii 20-25 ani, dar practic, adică între 3,6 şi 4,5 miliarde USD/an. Acest lucru ar permite ca raportul între performanţele celor două economii să se reducă spre nivelul din anul 1990, adică 1 : 1,5, ceea ce ar reprezenta o uniformizare acceptabilă .

Simplificând am putea spune că , respectând „modelul german“ am avea un cost de 4 miliarde USD /an, timp de 20-25 de ani pe care să-l plătim pentru a avea o ţară reîntregită, uniform dezvoltată, fără dezechilibre majore”.

Mai jos pot fi urmărite spoturile video lansate de Tinerii Moldovei în cadrul campaniei “Unirea Înseamnă”, în care cetăţenii noştri au fost informaţi cu privire la beneficiile şi importanţa unirii şi ce înseamnă unirea ţării noastre cu România.

[youtube id=”Ei_b2cmmK7I” start=”0″] [youtube id=”LKSPo_PM92g” start=”0″] [youtube id=”uib4G-vdEvI” start=”0″] [youtube id=”ywLceBOqyV8″ start=”0″] [youtube id=”kH1GDzxI7rc” start=”0″]

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.