Amenda pe care Fisc-ul i-o pusese pe umerii companiei germane Draexlmaier s-a ,,evaporat” cu titlu de excepție. Acest lucru a fost anunțat, după ce instituția susținea cu înverșunare că învinuirile stipulate anterior în presă erau nefondate.
Fiscul- instituția minunilor
În mijloc de săptămână, a fost anunțat faptul că Inspectoratul Fiscal a anulat, cu titlul de excepţie, amenda de 25 de milioane de lei, aplicată companiei germane Draexlmaier. Știrea a fost adusă la lumina zilei de catre ministrul Economiei, Valeriu Lazăr. Conform spuselor, fiscul a revizuit ordinal și neînțelegerile au dispărut.
"Este important că problema investitorului a fost soluţionată, iar conducerea Inspectoratului Fiscal a anulat ordinul de aplicare a amenzii de 25 milioane de dolari. S-a făcut o excepţie, dar a fost o lecţie bună. Important că ne-am putut interesa cum funcţionează aceste Zone Economice Libere, de când au apărut, nu am putut afla care sunt problemele cu care se confruntă", a declarat ministrul. Reprezentanţii Fisc nu au comentat până la acest moment situaţia.
Care au fost învinuirile nefondate?
Anterior, Inspectoratul fiscal a fost învinuit în exercitatrea presiunilor asupra unor agenți economici, cu referire la ÎCS “DRA Draexlmaier Automotive” SRL.
Drept răspuns, Serviciul Fiscal de Stat susţine că acţiunile de control efectuate au fost planificate din timp. Totodată, sursa citată mai menţionează că de la începutul activităţii companiei germane şi până în prezent nu a pus sechestru pe conturile companiei. FISC-ul spune că a recurs la executarea silită a deciziei emisă la 17 septembrie curent, pentru că întreprinderea germană nu a cerut în instanţă suspendarea acesteia.
"În conformitate cu art. 252 Cod fiscal, persoana vizată în decizia asupra cazului de încălcare fiscală urmează să o execute în termen de 30 de zile din data pronunţării. După expirarea termenului, dacă nu a fost executată benevol sau nu a fost constituit gajul legal, decizia este executată silit de organul fiscal. La data de 16 octombrie 2012 "Draexlmaier" a contestat decizia la IFPS fără să ceară şi suspendarea acesteia pe parcursul examinării contestaţiei. Prin urmare, Inspectoratul Fiscal Principal de Stat a întreprins măsurile de executare silită", se menționează într-un comunicat emis de FISC. Cu toate acestea, decizi a foist modificată, iar amenda anulată.
întrebarea zilei: ,,Am pierdut 15 mln de dolari?”
După ce Fiscul și-a modificat decizia, nu se știe dacă și compania germană o va face. Cert este faptul că puteam pierde și mai mult, dacă instituția fiscală nu își modifica decizia.
Grupul german Draexlmaier renunţase la o investiţie de 15 milioane de euro în Republica Moldova. Decizia de a nu mai construi o fabrică la Bălţi se datorează, în mare parte, hărţuielei la care este supus investitorul de către Serviciul Fiscal. Finalizarea construcţiei era preconizată pentru luna noiembrie a acestui an, iar procesul de producţie urma să fie lansat în luna februarie 2013. În cadrul unei vizite a premierului Vlad Filat la Bălţi, la 1 august 2012, s-a anunţat chiar că până în anul 2014 compania va crea circa 11.000 de locuri de muncă. Zilele trecute, însă, Draexlmaier a renunţat la construcţia celei de-a treia uzine în favoarea României, decizie ce pune în pericol eforturile autorităţilor de la Chişinău de a atrage noi investiţii în sectorul industrial şi de a scoate economia din criză, adaugă sursa.
Conflictul dat ar fi avut doar două soluții, după părerile oficialilor: ,, Sunt două soluţii. Ori în data de 16 decembrie şeful Fiscului republican va anula actul de control realizat, ori Draexlmaier merge în instanţă. Noi, Ministerul Economiei, considerăm că Draexlmaier are dreptate. Chiar dacă admitem că vor pierde în instanţă, ei vor face alt pas: vor merge în acţiune civilă împotriva Fiscului de la Bălţi, care le-a dat cu trei ani în urmă decizia că aşa este corect. Ei vor spune că au acţionat conform acelei scrisori şi vor solicita bani, care vor fi plătiţi din buzunarul nostru”.