Europarlamentarul german Elmar Brok (PPE-DE) a reiterat in raportul prezentat astazi Consiliului si Comisiei Europene "angajamentul ferm fata de toate tarile candidate si fata de cele carora le-au fost acordate perspective clare de aderare", dar se arata ca viitoarele extinderi trebuie sa se bucure de sprijinul populatiei UE, si sa reduca diferentele dintre politica UE de vecinatate si cea de extindere ca de exemplu un Acord de cooperare la Marea Neagra, care sa includa UE, Turcia si toate statele cu litoral la Marea Neagra.
Dupa cum a comunicat serviciul de presa al Parlamentului European, raportorul PE Elmar Brok a subliniat ca aderarea la UE "nu trebuie sa aiba loc in mod automat, fiecare stat trebuie sa indeplineasca criteriile de aderare."
Parlamentarul european din partea Romaniei, Marian Jean Marinescu a pledat pentru continuarea procesului de extindere, declarand ca "ar fi in detrimentul Uniunii ca state precum cele din Balcani sau Republica Moldova sa ramana in afara Uniunii.”
Si Adrian Severin (PSE, Romania) considera ca "Extinderea nu constituie o concesie facuta tarilor candidate. Unele dintre acestea, precum Ucraina, Serbia, Moldova, Turcia, au alternative. Poate ca nu sunt cele mai bune, totusi, constituie alternative. Aceste tari si-ar putea solutiona mai bine anumite probleme interne in cadrul UE decat in afara ei. Daca nu oferim acestor tari, perspectiva aderarii, nu vom putea oferi propriilor nostri cetateni protectia dorita de ei", a mai declarat Adrian Severin.
In raport se reafirma importanta conceperii "unei strategii mai nuantate si mai cuprinzatoare pentru regiunea Marii Negre, care sa depaseasca cadrul actual al initiativei Sinergia Marii Negre" si care sa aiba in vedere infiintarea unui Acord de cooperare la Marea Neagra, care sa includa UE, Turcia si toate statele cu litoral la Marea Neagra cu statut de parteneri egali, urmarind totodata implicarea deplina a Rusiei si care ar putea, intr-o etapa ulterioara, sa devina o Uniune a Marii Negre.