Perspectivele zborurilor low-cost în Republica Moldova/ ANALIZĂ

Odată cu semnarea acordului de liberalizare a spațiului aerian, cea mai mare parte a oamenilor s-au așteptat la o ulterioară ieftinire a biletelor avia ca urmare a intrării pe piața din Republica Moldova a mai multor companii aeriene străine, inclusiv celor care operează cu bilete de avion low-cost. Cu toate acestea, după mai bine de jumătate de an, prețurile biletelor avia au rămas aceleași, iar de low-cost, la Chișinău, aproape că nu se vorbește.

Bilete la fel de scumpe, în schimb – mai multe zboruri
Pe de o parte, Valentin Dogotari, șeful direcției Transport aerian din cadrul ministerului Transporturilor și Infrastructurii drumurilor, spune că începând cu luna iunie a anului trecut, prețurile biletelor avia nu s-a modificat foarte mult, în schimb a crescut numărul zborurilor, ca urmare a extinderii activității unor companii deja existente pe piața din Republica Moldova.

Pe de altă parte, Radu Bezniuc, consilierul Prim-ministrului și responsabilul din cadrul Guvernului pe acest domeniu, menționează că comparativ cu 2011, anul trecut, prețul biletelor avia a scăzut simțitor în special pe destinațiile unde a apărut concurență între companiile aeriene.

„În perioada iunie-decembrie 2012, comparativ cu iunie-decembrie 2011, avem o scădere cu 30-40% la prețurile biletelor de avion și o creștere a fluxului de pasageri cu 70%, în special spre Italia, unde concurența și-a arătat prezența”, declară Radu Bezniuc.

Aeroportul din Bălți, o posibilă soluție
De asemenea, Valentin Dogotari spune că tot mai mulți moldoveni aleg să zboare cu operatori low-cost de pe aeroporturile din România.

„Când am dus tratative cu o companie low-cost care s-a arătat interesată de piața de la noi, ei erau încrezuți că vor avea în jur de 300 de mii de pasageri. Ei ar fi fost gata să zboare de la Chișinău dar nu erau încrezuți că vor asigura cheltuielile pentru că taxele aeroportuare sunt înalte”, specifică Valentin Dogotari.

În același timp, el susține că taxele aeroportuare sunt mari din cauza că Aeroportul Internațional din Chișinău este unicul agent economic care prestează astfel de servicii în Moldova, fapt ce îi permite să dețină monopol în domeniul serviciilor aeroportuare. Acesta a declarat că la moment Ministerul Transportului a înaintat un proiect de promovare spre parteneriat public-privat aeroportul din Bălți care ar putea fi o alternativă pentru operatorii low-cost ca să vină în Moldova.

„Companiile low-cost nu pot să zboare din Moldova cu așa taxe aeroportuare care le percepe aeroportul din Chișinău. Va fi identificat un investitor care să amenajeze aeroportul din Bălți, atunci clar că acolo vor fi alte taxe aeroportuare”, susține Dogotari.

“Taxele aeroportuare nu sunt un impediment”
La rândul său, Radu Bezniuc este de părere că taxele aeroportuare nu sunt un impediment pentru companiile care se arată intresate de o anume piață.

„Taxele aeroportuare sunt un inconvenient dar nu motivul pentru care o companie aeriană ar renunța la intrarea pe o piață sau alta. Avem exemplu concret cu zborurile care sunt operate de pe aeroportul Otopeni. Nivelul de taxe este aproximativ același cu cele din Chișinău, dar din Otopeni avem zborurile operate de către mai mulți operatori low-cost”, specifică Bezniuc.

Responsabilul pe relații cu presa al companiei Air Moldova, Victor Chironda a menționat că de facto prețurile cu care operează companiile aeriene din Moldova nu sunt mari în comparație cu alte țări, doar că din cauza puterii mici de cumpărare, moldovenilor li se pare că prețurile sunt exagerate.

În contextul în care, anterior, directorul general al companiei aeriene Moldavian Airlines, Nicolae Petrov a declarat că nu există voință politică pentru a rezolva problema biletelor scumpe, de aceeași părere este și expertul economic Gheorghe Costandache.

„Odată cu modificarea legislației, semnarea acordului de libera circulație s-a făcut în așa fel încât, începînd cu luna iulie anul trecut, câteva companii, inclusiv una din România să-și facă apariția pe piața din Moldova ca mai apoi să-și restrângă activitățile din cauza influențelor foarte mari administrative”, menționează expertul.
Cu toate acestea, Radu Bezniuc, reprezentantul Guvernului de la Chișinău, a declarat că într-o perioadă apropiată de timp, vom avea pe piața avia din Moldova companii care să presteze servicii low-cost.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare