De la începutul anului curent, Serviciul Vamal a eliberat peste 200 de mii vinete, care în sumă au alocat un venit de peste 25 milioane lei în bugetul de stat.
Totodată, pentru încălcarea termenului de 180 de zile, de la începutul anului au fost întocmite 1 426 procese verbale. Pentru neachitarea vinietei au fost întocmite 3 364 procese verbale.
În context, Serviciul Vamal atenţionează că perioada de valabilitate a vinetei începe de la ora 0:00 a zilei solicitate și expiră la ora 24:00 a ultimei zile a perioadei pentru care a fost achitată taxa. Perioada de valabilitate a certificatelor care atestă achitarea vinietelor nu poate depăși cumulative 180 zile pe parcursul unui an calendaristic, iar în cazul schimbării deținătorului autovehicolului sau al cedării dreptului de folosință, vineta își menține valabilitatea.
Neachitarea vinietei pentru o perioadă mai mică de 7 zile se sancționează cu amendă de 2000 lei. Săvârșirea repetată, în cursul aceluiași an a contravenției se sancționează cu 2600 lei pentru persoane fizite, iar o persoană juridică achită amendă 4000 lei.
În cazul în care este atestată conducerea vehiculului fără certificatul ce atestă achitarea vinietei pentru o perioadă mai mare de 7 zile se sancționează cu o amendă de 2600 lei, iar repetat se amendează cu 3000 lei pentru persoane fizice și 6000 lei-persoane juridice.
Vinieta – taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehicolele neînmatriculate în Republica Moldova se aplică începând cu 1 noiembrie 2012. Perceperea vinietei se efectuează de către organul vamal, care eliberează un certificat standardizat ce confirmă achitarea vinetei și termenul de valabilitate.