Peştera Polovragi – Peştera zeului Zamolxis

De Adriana Aapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Peşterile au excitat dintotdeauna imaginaţia oamenilor. Tot ce e legat de ele este misterios, tainic, fabulos. Însăşi aspectul lor şi faptul că sunt formaţiuni subterane, incită, iar alimentate cu un pic de imaginaţie , creează mituri şi legende.

Acesta este şi cazul peşterii Polovragi. Numele acestei peşteri este strâns legat de numele zeului Zamolxis, liderul spiritual al dacilor. Fiecărui călător ce calcă pragul peşterii i se povesteşte legenda potrivit căreia Zamolxis locuia în această peşteră. Zeu înzestrat cu puteri supranaturale, el putea să-ţi schimbe înfăţişarea după dorinţă din tânăr în bătrân. Prin peştera Polovragi, zeul dacilor intra în interiorul pământul ca să iasă peste munţi în Sarmisegetusa.
Când s-a cercetat peştera pentru prima dată acum o sută de ani, speologii au fost uimiţi prin găsirea în interiorul peşterii urme de picioare încălţate, vechi de 2000 de ani, fără îndoială urme de daci.

În zonă mai circulă şi o mulţime de zvonuri despre comorile ascunse în peştera Polovragi, asupra cărora veghează blestemul lui Zamolxis. Acestea, zvonurile, sunt alimentate de numeroasele povestioare despre cazuri de dispariţii ale ciobanilor din zonă şi a turmelor.

Peştera se găseşte pe teritoriul comunei Polovragi, între localităţile Horezu şi Baia de Fier, din judeţul Gorj, România. Numele de Polovragi, după părerea profesorului Nicolae Simionescu, se trage de la existenţa unei câmpii „Paleo”, unde se adunau toţi vracii ţi iniţiaţii dacilor, care puteau să trateze orice boală existentă în acele timpuri cu ajutorul unei plante numită Polovraga, de la care şi s-ar trage numele de la Polovragi. Astăzi această plantă este dispărută.
Peştera are o lungime (până în prezent cercetată) de 11 km, dar se estimează că ar ave mai mult de 25 de km.

Traseul care set amenajat pentru vizitarea turiştilor este de 900 de metri.
Este vizibil un cuptor pentru prepararea plantei polovraga ,de către vracii daci, cât şi rădăcina acestei plante, încrustată în calcar.

În zilele însorite şi toride de vară peştera este o destinaţie confortabilă, adâncurile ei primindu-vă cu „braţele deschise” de 9 grade celsius. Racăriţi-vă la peştera Polovragi.

Distanţa de la Chişinău până la peştera Polovragi este de 691 km.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.