De Olesea Plop
Chişinău (Moldova.ORG) — Majoritatea sportivilor de performanță renunță la viața de sportiv și se dedică doar carierii de antrenor. Însă, protagonistul nostru de astăzi a știut să rămână în continuare un sportiv bun și să devină și un antrenor extraordinar de Taekwon-do.
Pe lângă faptul, că se dedică mai tot timpul antrenamentelor, Petru Cotoman mai este și student în anul III la Facultatea Istorie şi Relaţii Internaţionale,specialitatea Relaţii Internaţionale.
Petru ești antrenor de 2 ani și jumătate. Din ce motiv ai început să antrenezi copii ?
Am început să antrenez din mai multe motive: spirituale, finaciare etc. După patru ani de antrenamente în calitate de sportiv, am hotorât să mă dezvolt în continu și să trec la o nouă etapă și,anume, cea de antrenor. La început această idee mi s-a părut cam naivă, dar acuma sunt mulțimit de alegerea făcută și ,de sigur, mulțumesc antrenorului meu că la începutul carierii de antrenor m-a îndrumat. Apare un moment când te gândești că studiile, antrenamentele trebuie plătite, iar din parte părinților nu prea ai ajutor,iar tu ești nevoit să faci și alte activități. Deși, consider că nu m-am dus departe și ,oricum, fac ceea ce îmi place( zâmbește). Pot spune că viața de sportiv și de antrenor este frumoasă, dar nu prea dulce.
Dar care sunt motivele copiilor sau cine îi îndeamnă pe ei să practice Taekwon-do-ul???
De obicei, părinții sunt cei care i-au decizii în locul copiilor și îi îndeamnă să practice Taekwon-do deaorece vârsta minimă a copiilor cu care eu lucrez este de 6 ani. Iar, copilul la această vârstă nu știe sigur ce dorește. Însă, unii copii mi-au destăinuit că au venit să practice Taekwon-do-ul deaorece au privit foarte multe filme în care sunt prezente scene cu arte marțiale și își doresc să devină ca eroii lor din aceste filme. Puțini sunt cei care într-adevăr doresc să practice acest sport nu prea dur, dar care necesită multă îndrazneală și mult efort pentru avea un rezultat bun.
Te-ai gândit vreodată să abandonezi sportul de performață ?
Nu… nu m-a gândit la aceasta și nici nu îmi doresc acest lucru deoarece în mine încă trăiește acel sportiv dedicat cu trup și suflet Taekwond-do-ului . E foarte greu să abandonezi ceea ce ție îți place. De sigur, nu pot să renunț deoarece este ca o dependență, ca un “drog”. Eu mă bucur că am încă acel stimul de a practica și de a participa în continu la diverse copetiții în calitate de sportiv împreună cu copii pe care îi antrenez. Consider că un antrenor bun trebuie să fie și un sportiv bun. Și numai prin experiența personală poți demostra copiilor pe care tu îi antrenezi, performanțele pe care trebuie să le aibă și nivelul spre care trebuie să tindă.
Cum reușeti să îmbini cariera profesională cu activitatea de antrenor?
Este dificil deoarece tot timpul îl acord antrenamentelor. Altor activități îmi rămâne foarte puțin timp și doar în weekend pot să mă relaxez. Recunosc că după o săptămână de antrenamente și iar antrenamente obosesc moral și fizic. Dar,performanțele, rezultatele foarte bune îmi dau noi puteri și mă ajută să progresez în continu.
Cât de costisitor este să practici acest gen de sport?
Nu este chiar scump. Comparativ cu țările din UE la noi în țară nu este atât de costisitor să practici oricare gen de sport. Dar, nici remunerarea nu este chiar mare ( zâmbește). Dar, pe timp ce trece, copii au nevoie de echipament bun, care la fel părinții sunt nevoiți să plătească din buzunarul lor.
Care sunt avantajele practicării acestei arte marțiale?
Are foarte multe avantaje. Sportivii care practică acest gen de sport nu se dezvoltă numai fizic, dar și intelectul. Taekwon-do-ul a pus întotdeauna accent pe dezvoltatrea morală, etică etc. a copiilor. Fiecare antrenament se începe cu o temă de discuție sau cu o problemă, la care copiii au libera exprimare. Iar dacă în timpul antrenametelor apar conflicte între ei, atunci încercăm împreună să le rezolvăm. Copiii venind la antrenamente învață să își respecte adversarul și pe cei mai maturi ca el, să-și dezvolte autocontrolul, devin mai insistenți etc.
Crezi că e bine ca o domnișoară să practice artele marțiale?
Deși acest sport nu este chiar pentru fete, totuși sunt unele care preferă Taekwon-do-ul. Domnișoarele care de obicei practică artele marțiale sunt mai îndrăznețe sau devin pe parcurs. E bine ca lumea să cunoască că programul fetelor este un pic diferit de cel al băieților deaorece ele sunt viitoarele mămici.
Și în final, ce ai dori să le transmiți tinerilor care doresc sau practică sportul?
Decizia le aparține să practice sau nu. Eu le transmit SUCCES și că orice ideal poate fi atins, numai când îți dorești cu adevărat. Și să de-a Domnul ca în R.Moldova să înceapă să practice sportul cât mai mulți tineri, nu contează ce gen…contează să îl practice și să ducă un mod de viață sănătos. De asemenea, nu vă gândiți la ideea că e târziu pentru a practica ceva… niciodată nu e târziu. Chiar dacă la început vă întâlniți cu numeroase momente dificile, trebuie să aveți curaj să treceți peste toate acestea.
Campionii adevărați nu au s-au născut în lux… ei au venit de undeva dedesubt.