În perioada ianuarie-martie 2012 produsul intern brut a constituit în valoare nominală 18 096 milioane lei, ceea ce constituie o evoluţie de doar 1 % comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2011.
Valoarea adăugată brută produsă în sectorul de bunuri s-a diminuat cu 1,3% în raport cu perioada similară a anului trecut, influenţând negativ (-0,2%) evoluţia produsului intern brut. În sectorul industrial valoarea adăugată brută s-a redus cu 2,1%. Reduceri s-au înregistrat, de asemenea, în transporturi – cu 5,3%. Volumul impozitelor pe produse colectat la Bugetul Public Naţional s-a diminuat cu 2,2% în raport cu perioada similară a anului anterior. Această diminuare de asemenea a influențat negativ evoluția PIB (-0,4%) .
În acelaşi timp, în primul trimestru al anului se atestă o creştere de 1,6% a valorii adăugate brute la următoarele ramuri: agricultura, economia vânatului, silvicultura, pescuitul şi piscicultura.
În sectorul de servicii valoarea adăugată brută produsă a avut o evoluţie de 2,6% comparativ cu perioada similară a anului 2011. Construcţiile reprezintă ramura de activitate care a înregistrat cea mai mare creştere a volumului de activitate, cu 9,8%, urmată de comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, cu 4,6%, tranzacţii imobiliare, închirieri şi activităţi de servicii prestate întreprinderilor, cu 3,9%.
Exportul şi importul de bunuri şi servicii s-au majorat cu 8,2% şi, respectiv, cu 6,1% faţă de perioada similară a anului precedent.
În 2011 Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere de 6,4%, situând Republica Moldova în primele 3 state cu cea mai înaltă creştere economică din Europa.