PL: Limba română trebuie recunoscută drept limbă oficială în Republica Moldova

Limba română trebuie recunoscută drept limbă oficială în Republica Moldova, iar pentru că acest lucru să se întâmple liberalii se vor adresa la Curtea Constituţională. Potrivit deputaţilor PL, Articolul 13 din Constituţie, în care se menţionează că limba oficială a statului este limba moldovenească, contravine Declaraţiei de Independenţă, document de care trebuia să se ţină cont atunci când a fost adoptată Legea Supremă.

„Având în vedere că Legea Supremă nu trebuie să contravină Declaraţiei de Independenţă, iar în Declaraţia de Independenţă scrie că limba oficială este limba română şi nu cea moldovenească, cerem Curţii Constituţionale să înlăture aceste necorespunderi”, a declarat, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.

Liberalii afirmă că din 1994, când la putere au venit agrarienii, şi până în prezent, toate guvernările au neglijat Declaraţia de Independenţă, iar comuniştii i-au dat foc. „A venit timpul să punem punct acestei fărădelegi. Nu poţi vorbi despre această ţară neglijând Declaraţia de Independenţă. Nu poate fi adoptată o Constituţie sau o lege în afara Declaraţiei de Independenţă. Asta înseamnă că nu recunoşti acest stat”, a accentuat liderul PL, Mihai Ghimpu.

Deputatul liberal Corina Fusu a afirmat că limba moldovenească este un proiect al Federaţiei Ruse, iar autorităţile Republicii Moldova nu doresc să recunoască ocuparea la 28 iunie 1940 a Basarabiei de către armata URSS. „Dacă instanţa va examina cu seriozitate sesizarea noastră, vom fi mândri că Republica Moldova a tăiat acest nod gordian, iar societea nu va fi separată în moldoveni şi români, ci vom avea cu toţii acelaşi ideal”, a conchis Corina Fusu.

Amintim că, o astfel de sesizare a mai fost primită de Curtea Constituţională, în luna martie, de la deputatul liberal-reformator Ana Guţu.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.